Maďarský minister obrany Simicskó si myslí, že jeho krajina patrí k najbezpečnejším

    0
    István Simicskó (vpravo) (Autor: TASR)

    “K tomu, aby bolo možné zaručiť túto bezpečnosť na najvyššej úrovni, je potrebný silný štát, dobre vycvičená a moderne vybavená armáda s oduševnenými vojakmi, avšak je potrebné aj to, aby každý občan vnímal obranu vlasti ako národnú záležitosť,” citovala agentúra MTI z prejavu šéfa rezortu.

    Podľa Simicskóa je dôležitá aj pozornosť, zmysel pre zodpovednosť a láska k vlasti zo strany civilných občanov, ktoré by sa mali prejaviť nielen v citoch, ale aj v ich konaní.

    Minister zdôraznil, že program Zrínyi 2026, ktorého cieľom je rozvoj maďarských ozbrojených síl a zbrojárskeho priemyslu, stavia na profesionalite, na obnovenej technike, ale aj na vojakoch, ktorí si ctia tradície a cítia lásku k svojej vlasti. “V tom tkvie prísľub zachovania našej domoviny,” povedal Simicskó.

    Podľa jeho slov modernizácia maďarskej armády, ktorá tento rok oslavuje 170. výročie svojho vzniku, sa už začala a pokračuje podľa plánov.

    Ďalej pripomenul, že maďarskí vojaci – spolu s policajtmi – aj uplynulý rok strážili južné hranice krajiny, pritom si plnili aj úlohy vyplývajúce z medzinárodných záväzkov: ochraňovali bezpečnosť a mier v 14 krajinách štyroch kontinentov.

    Náčelník generálneho štábu Tibor Benkő vyjadril v mene velenia armády vďaku vojakom, ktorí aj v roku 2017 plnili úlohy plné ťažkých skúšok. Ako príklad uviedol, že popri službe vo svojej vlasti a účasti na zahraničných misiách získali rešpekt partnerských krajín aj na 23 medzinárodných cvičeniach.

    - Reklama -