Maďarský expremiér Gyurcsány vypísal petíciu, aby zahraniční Maďari nemohli hlasovať

    0
    Maďarský expremiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány (Autor: SITA)

    Z prieskumov verejnej mienky podľa jeho slov vyplýva, že maďarskí voliči nesúhlasia s tým, aby zahraniční Maďari zasahovali do vnútorných záležitostí Maďarska. „Samozrejme, môžu mať svoj názor, ale nech o veciach rozhodujeme my, čo tu bývame,“ zdôraznil Gyurcsány.

    Podotkol, že právo voliť držiteľom maďarského občianstva v zahraničí neudelili maďarské parlamentné strany, ale volebný zákon vypracovaný vládnou stranou Fidesz s cieľom rozšíriť svoju moc.

    Komunikačný riaditeľ Fideszu Balázs Hidvéghi v pondelok večer v reakcii na Gyurcsányovu iniciatívu podľa agentúry MTI povedal, že expremiér nie je schopný uvažovať v intenciách maďarského národa.

    Maďarskí občania, ktorí nemajú trvalý pobyt v Maďarsku, mohli v súlade s novou ústavou platnou od 1. januára 2012 a neskoršou novelou volebného zákona voliť po prvý raz v parlamentných voľbách v roku 2014.

    Držiteľom maďarského občianstva v krajinách, kde je zakázané dvojaké občianstvo – v Rakúsku, na Slovensku a Ukrajine – zaviedla maďarská vláda možnosť registrácie cez internet. Kabinet deklaroval, že dbá na to, aby sa v procese volebnej registrácie zahraničných Maďarov nedostali ich údaje do rúk krajiny, v ktorej žijú.

    - Reklama -