Maďarsko tvrdí, že nepomáhalo Gruevskému pri odchode z Macedónska

    0
    Maďarská vlajka (Autor: TASR)

    “Niekdajší premiér Macedónska oznámil na jednom z maďarských zastupiteľstiev v zahraničí, že požiada Maďarsko o štatút utečenca,” píše sa vo vyhlásení úradu vlády pre agentúru MTI. V akej krajine sa nachádzalo uvedené zastupiteľstvo, však úrad nespresnil.

    Maďarské orgány z bezpečnostných dôvodov umožnili, aby Gruevski, ktorý bol desať rokov predsedom macedónskej vlády, svoju žiadosť predložil priamo v centrále Úradu pre utečenectvo a občianstvo (BÁH) v Budapešti. BÁH bude v azylovom procese konať v zmysle maďarských zákonov a medzinárodného práva, zopakoval úrad vlády.

     K prípadu sa viac maďarské orgány – až do uzatvorenia celého procesu – nebudú vyjadrovať, zdôraznil úrad vlády. Dodal, že macedónsky expremiér sa v zmysle platných právnych noriem týkajúcich sa utečeneckých záležitostí zdržiava na území Maďarska legálne.

    Gruevskému v Macedónsku odobrali cestovné doklady, pretože ho tam právoplátne odsúdili za korupciu. Podľa správ viacerých zahraničných médií Gruevski po odchode zo Skopje cestoval z Albánska do Čiernej Hory vozidlom maďarského veľvyslanectva v Tirane.

    - Reklama -