Maďarsko odkazuje Bruselu: Toto je obyčajné vydieranie. Vzoprieme sa a nevpustíme ani jedného prisťahovalca

    0
    Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó (Autor: SITA)

    „Maďarsko sa tomuto rozhodnutiu vzoprie a nevpustí ani jedného prisťahovalca,“ zdôraznil minister zahraničných vecí, podľa ktorého Brusel týmto právnym konaním chce odviesť pozornosť od skutočnosti, že celá koncepcia hanebne zlyhala.

    „O prerozdelení 120-tisíc ľudí rozhodli takmer pred dvoma rokmi, avšak v skutočnosti sa to podarilo zrealizovať iba v prípade 20-tisíc migrantov,“ dodal Szijjártó s poznámkou, že žiadna z členských krajín nesplnila úplne toto nariadenie Únie, pričom niektoré krajiny vrátane Maďarska jasne deklarovali, prečo tak neurobili.

    „Postojom Maďarska je, že koncepcia prerozdelenia je mimoriadne nebezpečná, pretože Európa žije vo vážnej teroristickej hrozbe. Tá je priamym dôsledkom nekontrolovaného príchodu poldruha milióna ilegálnych migrantov do Európy. Maďarsko dalo jasne najavo, že na svoje územie nevpustí žiadneho ilegálneho prisťahovalca.

    Nedovolíme, aby EK či ktokoľvek iný nám vzal právo rozhodovať, s kým chceme spolu žiť alebo koho vpustíme do svojej krajiny,“ dodal maďarský minister.

    EK v utorok oznámila, že voči Poľsku, Českej republike a Maďarsku, ktoré odmietli prijať utečencov v rámci plánu Únie na ich prerozdeľovanie, začne právne konanie.

    Podľa EK tieto krajiny porušili svoje právne záväzky prijať utečencov, ktoré vyplývali z plánu EÚ z roku 2015. Cieľom tohto plánu je rozdelenie (relokácia) 160-tisíc migrantov z táborov v Taliansku a Grécku.

    - Reklama -