Maďarsko dáva OSN ultimátum. Ak sa nezmení váš promigračný postoj, opúšťame rokovania

    0
    Vlajka OSN (Autor: SITA)

    Šéf diplomacie pred novinármi uviedol, že ho vláda poverila, aby 5. februára, keď bude zverejnený prvý návrh balíka, preveril, či jeho obsah nie je promigračný, akým bola aj príslušná deklarácia i vyjadrenie generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa z 11. januára. “V takomto prípade mám iniciovať vystúpenie Maďarska z rokovaní,” dodal Szijjártó.

    Minister zdôraznil, že vo februári by sa mala začať séria medzivládnych rokovaní v zmysle deklarácie prijatej v roku 2016, pričom balík migračných návrhov by mal byť schválený do konca tohto roka. “Rokovania sa ešte ani nezačali, generálny tajomník OSN však už oznámil aj ich výsledok,” povedal Szijjártó.

    V reakcii na novinársku otázku šéf rezortu diplomacie nepoprel, že medzi Guterresovým vyjadrením a tzv. Sorosovým plánom migrácie vidí istú paralelu.

    Šéf OSN v New Yorku 11. januára povedal, že migranti sú pozitívnym ekonomickým prínosom. Všetky krajiny vyzval, aby sa sústreďovali na prevažne pozitívny prínos migrantov a držali sa “faktov, nie predsudkov”. Guterres upozornil, že predstavitelia, ktorí stavajú bariéry, “spôsobujú vlastným krajinám zbytočné hospodárske škody”.

    Guterres zdôraznil, že “najlepšie sa stigma ilegality a zneužívanie migrantov odstraňujú tak, že vlády zavedú viac legálnych ciest pre migráciu”. Zatiaľ predsudky a zneužívanie spôsobujú, že život migrantov je peklom, povedal šéf OSN.

    Hoci Guterres nemenoval žiadnu krajinu, jeho posolstvo bolo očividne namierené voči európskym krajinám, Spojeným štátom a ďalším krajinám, ktoré zavádzajú čoraz prísnejšie obmedzenia pre migráciu.

    - Reklama -