Maďarskí Rómovia sa cítia urazení. Čím sa ich Orbán dotkol, keď hovoril o utečencoch?

    0
    Viktor Orbán, maďarský premiér (Autor: SITA)

    Viktor Orbán tiež naznačil, že o príchode Rómov do Maďarska niekto rozhodol. „Aj my máme takú danosť, že žijeme spolu so státisícmi Rómov. Niekto o tom niekedy, niekde takto rozhodol,“ uviedol Orbánovu reakciu Denník N.

    Rómov zdedili a musia sa s nimi naučiť žiť

    Maďarský premiér pokračoval, že oni Rómov tiež zdedili a musia sa s nimi naučiť žiť. Dodal, že oni európskym krajinám rómsku menšinu nenanucujú a tiež ich nežiada, aby si ich v Európe rozdelili. Jeden z diplomatov sa vraj opýtal, v čom sa politika Orbánovej vlády odlišuje od politiky Jobbiku. „Vládu nezaujíma krajná pravica,“ odpovedal Orbán.

    Potom však začal vysvetľovať, že v Maďarsku je možné usporiadať židovské festivaly bez toho, aby na ne musel človek ísť cez detektory na kov. „Od Jobbiku nás odlišuje všeobecná bezpečnosť,“ priniesol Orbánove vyjadrenia Denník N s odvolaním sa na internetové noviny Index.hu.

    Urazení Rómovia

    Premiérove slová Rómov urazili. Rómske organizácie si neželajú, aby sa Rómovia prirovnávali k utečencom, spochybňovalo sa ich maďarské občianstvo, občianske práva a príslušnosť k maďarskému národu.


     

    - Reklama -