Maďarom pošleme na hranicu 50 policajtov a autá. Pri udeľovaní azylu pritvrdíme. Aj toto povedal Fico na stretnutí členov V4 v Bruseli

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    O ochrane hraníc, konkrétne maďarsko-srbskej, je aj dohoda predsedov vlád V4. Ako Fico priblížil, Česko pošle na hranicu 50 policajtov, Slovensko takisto 50 policajtov a autá a poľská premiérka Eva Kopaczová prisľúbila 60 až 70 policajtov a špeciálnu techniku. „Je to vynikajúci príklad aj pre ostatné štáty, že sa dá urobiť dohoda,“ povedal médiám premiér s tým, že títo policajti budú výlučne na maďarsko – srbskej hranici, ktorá je vonkajšou schengenskou hranicou, pričom Srbsko nie je na rozdiel od Chorvátska, ktoré s touto ochranou nesúhlasí, členskou krajinou EÚ.

    Premiér informoval, že už sa objavila zmienka o „prakticky dohode medzi EÚ a Tureckom“. Podľa Fica existuje špeciálny akčný plán. Ten má byť založený na úzkej spolupráci Únie s Tureckom s tým, že „obe strany musia z toho mať primeraný úžitok“. Predseda vlády sa domnieva, že je to najsprávnejšia cesta, keďže v Turecku je dnes 3,5 milióna utečencov. „Je to Turecko, ktoré môže zohrať absolútne rozhodujúcu úlohu v tom, ako zastaviť príliv migrantov smerom na západ a ako riešiť bezpečnostnú situáciu ľudí, ktorí zo Sýrie alebo Iraku ušli z vojnových dôvodov,“ povedal Fico.

    Ako Fico dodal, dnešný summit podľa neho môže byť konštruktívny. Bude sa hovoriť aj o Dublinských dohodách, pričom Slovensko bude odmietať výraznú liberalizáciu azylového práva, prípadne zrušiť. „Azylové procedúry musia byť prísne,“ vyhlásil.

    Lídri európskej dvadsaťosmičky budú hovoriť aj o tom, ako krajinám, ktoré čelia kríze, pomôcť. Slovensko na migračnú krízu vyčlení podľa Fica 21 miliónov eur, z čoho 300-tisíc pôjde na potravinový program OSN. Na špeciálny potravinový program pre Sýriu alokujeme tri milióny eur.


     

    - Reklama -