Maďaričov postoj k amnestiám ovplyvní aj ďalších smerákov, myslia si liberáli

    0
    Marek Maďarič (Autor: SITA)

    “Pre spravodlivosť na Slovensku bude mimoriadnym prínosnom, ak podpredseda Smeru-SD nezostane vo svojej strane osamotený,” vyhlásil predseda SaS Richard Sulík a klub liberálov. SaS oceňuje Maďaričov postoj a tiež to, že ho povedal verejne. Viacerých poslancov Smeru-SD tým minister prekvapil a nevylučujú, že sa ho spýtajú na vysvetlenie.

    Z vyjadrení oslovených poslancov Smeru-SD nič nenasvedčuje tomu, že by ich Maďaričovo vyjadrenie presvedčilo zmeniť názor na rušenie Mečiarových amnestií. O zmene názoru nevie ani predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč. Sociálni demokrati dlhodobo tvrdia, že tieto amnestie sú amorálne, ale právne nezrušiteľné.

    Maďarič po premiére slovenského politického trileru Únos, ktorý hovorí aj o únose prezidentovho syna a súvisiacej doteraz nevyšetrenej vražde Róberta Remiáša, povedal, že by na mieste poslancov hlasoval za zrušenie Mečiarových amnestií. Tie podľa opozície bránia vyšetreniu Remiášovej vraždy a spravodlivosti na Slovensku ako takej.

    Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

    O zrušenie Mečiarových amnestií sa usiluje opozícia, ale stále nemá dostatočnú podporu koalície. Most-Híd síce zrušenie podporuje ako v minulosti, ale ani jeho hlasy nestačia na to, aby bol ústavný zákon schválený. Smer-SD má roky názor, že sú tieto amnestie amorálne, ale právne nezrušiteľné. SNS tiež o zrušiteľnosti pochybuje. Podľa koalície to môže rozlúsknuť Ústavný súd. Po zrušení volajú desiatky slovenských osobností aj známi právnici a sudcovia, podľa ktorých sú tieto amnestie zrušiteľné.

    - Reklama -