Maďarič znova udrel na citlivú strunu. Som rád, že žijem v štáte, kde sa ľudia môžu slobodne zhromažďovať, vyhlásil

    0
    Minister kultúry Marek Maďarič (Autor: TASR)

    „Som rád, že žijem v štáte, kde sa ľudia môžu slobodne zhromažďovať, protestovať, kde je sloboda vyjadrovania názorov, aj názorov veľmi kritických k moci, ktoré navrhujú, aby niektorí politici z funkcií odišli,“ reagoval dnes pred zasadnutím vlády Maďarič.

    „Takisto som rád, že sa v tejto spoločnosti uplatňuje aj ďalšie demokratické právo, keď o tom, či politici prichádzajú alebo odchádzajú, rozhoduje všeobecné, slobodné, tajné, volebné právo a tieto práva, samozrejme, súvisia,“ doplnil.

    Organizátori pochodu, ktorého sa zúčastnilo zhruba 5000 ľudí, odovzdali na Úrade vlády SR memorandum, v ktorom žiadajú dôkladné vyšetrenie káuz “Bašternák” a “Gorila”, odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara a odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Podľa Maďariča treba brať do úvahy nielen hlas protestujúcich, ale aj hlas ľudí vo voľbách.

    „Kladiete túto otázku z hľadiska toho, že to žiada niekoľko tisíc ľudí. Desať tisíc, dvadsať tisíc ľudí. A čo s tými 350.000, ktorí mu dali preferenčný hlas? On sa rozhodne, môže sa rozhodnúť,“ uviedol podpredseda vládneho Smeru-SD.

    Podobne to vníma aj minister hospodárstva a ďalší podpredseda Smeru-SD Peter Žiga. Podľa neho v tejto chvíli nie je dôvod na odchod Kaliňáka, Gašpara a Kováčika. „Viete, je to prejav nejakého názoru, nejakej skupiny ľudí a ja to vnímam, že za nami je tiež nejaká skupina ľudí, ktorá má iný názor,“ vysvetlil.

    „Považujem to za absolútne legitímny prejav mladých ľudí, vyjadriť takto názor. Myslím si, že to odráža nejakú mieru všeobecnej frustrácie mladých ľudí z hľadiska ich budúcnosti,“ reagoval na pochod minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). „Poznám pána ministra Kaliňáka osobne, vnímam ho ako človeka, s ktorým vždy na všetkom, čo sme robili, mal vecný záujem robiť. To znamená, môj pohľad na neho je iný ako pohľad väčšiny verejnosti. A bolo by nekorektné, ak by som to menil,“ povedal Drucker.

    Akciu mladých ľudí uvítal aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). „V európskych demokraciách je štandardné, že ľudia vyjadrujú svoj názor, takže istým spôsobom sa dá povedať, že sa europeizujeme, tak z tohto hľadiska to vítam,“ ozrejmil.

    „Korupcia je vážny problém, ktorému sa treba venovať, ale nie kampaňovite, ale systematicky. To znamená, že prácou príslušných štátnych inštitúcií,“ uzavrel šéf rezortu diplomacie.

    Protikorupčný pochod zorganizovali dvaja 18-roční stredoškoláci Karolína Farská a Dávid Straka. Ako tvrdia, sú unavení z toho, že peniaze sa strácajú v korupčných aférach a politici hlas ľudí vôbec nepočúvajú. Dôsledky korupcie musia podľa nich znášať obyčajní ľudia.

    - Reklama -