Maďarič si opäť vymýšľa, tvrdí Hrnko

    0
    Marek Maďarič a Anton Hrnko (Autor: TASR)

    Bývalý minister kultúry konštatuje, že sa touto situáciou, keď minister zahraničných vecí podal demisiu, ktorú následne vzal späť, otvorila veľmi dôležitá otázka. A tou je, kto a čo je na Slovensku garanciou zahraničnopolitickej orientácie štátu.

    „Na prvý pohľad to vyzerá tak, že garanciou je jediný (a nikto iný) človek, ktorý sa rozhodol zostať ministrom, keď dostal garancie od predsedu Smeru a od premiéra, že naša zahraničná politika sa bude dôsledne riadiť programovým vyhlásením vlády (hurá!). Pripomeňme si, že ide o osoby, ktoré sa vo veci, pre ktorú minister podal demisiu, postavili jasne proti nemu. Ale to je už za nami,“ myslí si Maďarič.

    Podľa neho je na mieste aj otázka, či zahraničná politika padá a stojí na jednom človeku, a či je potrebný sľub premiéra týkajúci sa garancií v zahraničnej politike. Uviedol, že je dobrý iba na zasmiatie.

    Ľudia ovplyvňujúci zahraničnú politiku

    Dodal, že ľudí, ktorí ovplyvňujú našu zahraničnú politiku, je na Slovensku a v parlamente viac. „Ešte ako účastník niektorých rokovaní pri zostavovaní súčasnej koalície som bol svedkom, ako predstavitelia SNS namietali proti jasnej formulácii, že koalícia sa hlási k nášmu členstvu v Severoatlantickej aliancii. Tento pokus bol v zárodku odmietnutý, pretože na tom trvali zvyšné tri strany koalície – Smer, Most a Sieť,“ uviedol poslanec v komentári.

    Podľa jeho slov sa ale vo vláde veľakrát stane, že je konflikt záujmov medzi formuláciou koaličnej zmluvy a prorusky orientovanými ľuďmi. „Dobrým príkladom je trvalé odmietanie SNS schváliť bezpečnostnú a obrannú stratégiu nášho štátu (lebo Rusko), naposledy na ostatnej schôdzi parlamentu,“ uviedol s tým, že netreba hovoriť o záležitostiach týkajúcich sa Ruska, ktoré sa stali v poslednom čase.

    Ide napríklad o prepadnutie troch ukrajinských lodí v Kerčskom prielive a vyhostenie ruského špióna z územia Slovenska. Dodal, že aktívnych politikov v zahraničnej politike je čoraz viac, pričom o napĺňaní programového vyhlásenia vlády nerozhoduje vláda, ale koaliční poslanci.

    „Nie je to len predseda SNS vítajúci ako svätú modlu na balkóne parlamentu poslanca ruskej Dumy, šachového veľmajstra Karpova. Známe sú postoje predsedu výboru pre európske záležitosti, poslanca Blahu, ktorý nepremešká žiadnu príležitosť na obhajobu ruských záujmov. Alebo výlet tichokoaličného poslanca Marčeka na anektovaný Krym.“

    Marčekovci

    Podľa M. Maďariča niektorí vládni poslanci nevidia rozdiel medzi vzťahmi s USA a Ruskom, pričom vysvetlil, že kým USA sú naším bilaterálnym partnerom, Rusko ním nie je, čo však neznamená, že s ním nemáme mať dobré vzťahy.

    „Od nepochopenia podstatného rozdielu medzi spojencom a nespojencom vedie totiž ľahká cesta k spojeneckej nelojalite, nespoľahlivosti a ignorovaniu hrozieb, ktoré vyplývajú zo záujmov Ruska. Tieto záujmy sú síce mocensky pochopiteľné, ale nie sú to záujmy nášho štátu, akokoľvek sme si (možno) s Ruskom slovansky blízki,“ usudzuje.

    Vo svojom vyjadrení sa „obul“ aj do odídencov zo Sme rodina Petra Marčeka, Martiny Šimkovičovej a Jaroslava Holúbka, ktorí vždy hlasujú s koalíciou. Podľa jeho názoru sa tak stali štvrtou, ale neoficiálnou stranou koalície. Tým by súčasná vláda získala tri hlasy navyše, pretože v súčasnosti sa opierajú o tesnú väčšinu 76 hlasov. Odídenci od Borisa Kollára sa tak rovnako stali ovplyvňovateľmi našej zahraničnej politiky.

    „Ak teda minister Lajčák potreboval garancie, aby zostal v pozícii ministra, mal si ich pýtať aj od poslanca Marčeka. Predseda SNS, dnešný najvýraznejší tvorca našej zahraničnej politiky, sa už sám prihlásil, že mu chce položiť zásadné otázky. Nepochybujem, že minister tento rozhovor zvládne a nájde uspokojivé, diplomatické odpovede. Otázkou je, či budú principiálnejšie ako jeho postoj k neúčasti Slovenska na konferencii v Marrákeši,“ uzavrel s tým, že sila zahraničnej politiky stojí a padá na princípoch, ktoré nik nemôže hodiť do koša.

    Hrnko: Vymýšľa si

    Podpredseda SNS a predseda branno-bezpečnostného výboru Anton Hrnko uviedol, že slová Mareka Maďariča voči SNS o namietaní voči členstvu v NATO nie sú pravdivé. „Nič také sa od samotného začiatku, čo som sa rokovaní zúčastnil, neudialo. SNS aj s mojou osobou hneď na začiatku vyjadrila severoatlantickú orientáciu, samozrejme s tým, že máme záujem rozvíjať dobré susedské vzťahy so všetkými krajinami rovnako,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk.

    Dodal, že bývalý minister kultúry si vymýšľa, a to z jedného pochopiteľného dôvodu. „Viackrát počas rokovaní vypuklo napätie medzi ním samotným a Andrejom Dankom. Išlo o veci, ktoré nesúviseli so základnými otázkami vlády,“ vysvetlil.

    K slovám, že pre Rusko odmietli schváliť bezpečnostnú obrannú stratégiu Slovenska, uviedol, že SNS najprv vypracovala svoju vlastnú stratégiu, ktorú schválili všetky politické subjekty. Tú však podľa Antona Hrnka vzal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák z rúk štátneho tajomníka rezortu Lukáša Parízka a hodil ju do koša, pričom nariadil vypracovať novú.

    „V nej sa objavili formulácie, z ktorých sa pracovníci rezortu diplomacie chytali za vlasy a začali z nej vyraďovať veci, ktoré boli jasne proti záujmom Slovenska. Napriek tomu tam ostali formulácie, ktoré sú v rozpore s východiskami, na ktorých sa dohodla koalícia,“ uviedol národniar s tým, že ide napríklad o tvrdenie, že dobré vzťahy so všetkými krajinami okolo nás sa budú dodržiavať, pokiaľ to bude možné.

    Podľa jeho slov problém vznikol vtedy, keď parlament prijal stratégiu v podobe, ktorú si neželali. „Naším cieľom nie je narúšať severoatlantickú orientáciu, ale nechceme si ani zbytočne vytvárať nepriateľov pre viaceré skúsenosti z minulosti,“ uzavrel.

    Jarjabek: Keď sa mohol ozvať, bol ticho ako partizán

    Poslanec za Smer Dušan Jarjabek uviedol, že by nerád komentoval vyjadrenia Mareka Maďariča. „V tomto smere mi ale napadá otázka, prečo túto informáciu tvrdí až teraz. Mal to povedať vtedy, keď bol členom vlády. Teraz to považujem za nie celkom korektné klebety,“ vyjadril sa smerák. Podľa jeho názoru v súčasnosti nemajú jeho vyjadrenia ani opozičnú, ani koaličnú váhu.  „Nikdy sme sa o takýchto veciach na klube nerozprávali a keď o tom mohol hovoriť, bol ticho ako partizán,“ dodal.

    - Reklama -