Maďarič rozumie Lajčákovým argumentom, prečo nechce kandidovať na prezidenta. Matovičovi je to ľúto

    0
    Marek Maďarič (Autor: SITA)

    Nechcel polemizovať o tom, či bude teraz hlavným kandidátom Smeru-SD na prezidenta podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. “To vám teraz neviem povedať,” povedal novinárom pred stredajším rokovaním vlády.

    V téme prezidentských volieb bude podľa Maďariča určujúce to, či bude kandidovať aj súčasný prezident SR Andrej Kiska. “A keď to bude jasné, až potom všetky ostatné úvahy budú zaujímavejšie,” objasnil Maďarič.

    Lajčák svoju prezidentskú kandidatúru vylúčil v stredajšom rozhovore pre denník Pravda. Tvrdí, že nikdy o tom neuvažoval. “Chcem sa ďalej venovať zahraničnej politike, ktorá ma napĺňa,” vyhlásil s tým, že je to konečné rozhodnutie, ktoré sa nezmení. Zároveň avizoval, že po skončení na čele Valného zhromaždenia OSN sa vráti na ministerstvo.

    Záujem o prezidentské kreslo nemá ani premiér Robert Fico, potvrdil nedávno médiám. Svoju kandidatúru vylúčil aj Maďarič. O jeho možnej kandidatúre sa v kuloároch špekulovalo po tom, ako sa otvorene kriticky vyjadroval k fungovaniu Smeru-SD. Maďarič sa koncom minulého roka vzdal funkcie podpredsedu Smeru-SD, pretože je presvedčený, že zmeny treba aj vo vedení strany.

    Lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi je ľúto, že Lajčák, ktorý šéfuje Valnému zhromaždeniu OSN, nebude v roku 2019 kandidovať za prezidenta SR.

    “Svojím spôsobom je mi ľúto, že nebude kandidovať. Miroslav Lajčák z toho blata, čo v Smere je, bol najlepší kandidát,” uviedol Matovič v reakcii na Lajčákovo rozhodnutie.

    Lajčák má rešpekt k úradu prezidenta a rovnako si váži každého, kto súkromne alebo verejne vyslovil názor, že by práve on nemusel byť zlým kandidátom na túto funkciu. Nad kandidatúrou však podľa vlastných slov nikdy neuvažoval a chce sa venovať zahraničnej politike.

    Matovič nepovedal, koho by mohla opozícia postaviť do prezidenstkých volieb. Nedávno pre TASR uviedol, že nejaké rokovania už prebiehajú. OĽaNO má podľa neho troch ľudí, ktorí prejavili záujem o podporu v prípadnej kandidatúre. Má ísť o verejne známe osoby. O menách hovoriť nechce, usiluje sa o spoločný postup opozície.

    - Reklama -