Macron prisľúbil Tunisku pomoc a skritizoval Európu za dlhotrvajúce nepokoje v susednej Líbyi

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    “Je potrebné, aby ste uspeli. Francúzsko urobí všetko pre to, aby vám pomohlo,” uviedol Macron podľa  agentúry DPA v prejave v tuniskom parlamente. 

    Macron je od stredy na oficiálnej dvojdňovej návšteve Tuniska, v ktorom sa v rokoch 2010-11 začala vlna povstaní známa ako arabská jar. 

    Niekoľko týždňov pred návštevou francúzskeho prezidenta Tunisko zažilo násilné protesty proti zvyšovaniu cien niektorých tovarov a daní.

    Tunisko je považované za jedinú z krajín tohto regiónu, ktorá úspešne pokračuje v reformách začatých arabskou jarou. V dôsledku nepokojov i útokov militantov však momentálne jeho ekonomika spomaľuje a miera nezamestnanosti dosahuje 15 percent. Tamojšia vláda preto zdražovanie označuje za nevyhnutné pre oživenie hospodárstva a zníženie rozpočtového deficitu.

    Podľa Macrona táto africká krajina vytvorila jedinečný model a odvolávajúc sa na udalosti v roku 2011 konštatoval, že “táto revolúcia sa ešte (v Tunisku) neskončila”.

    Macron tiež avizoval vytvorenie fondu s vkladom 50 miliónov eur pre mladých podnikateľov v Tunisku.

    Zároveň kritizoval Európu za dlhotrvajúce nepokoje v susednej Líbyi. Chaos v Líbyi mal podľa Macrona negatívny dopad aj na Tunisko. Francúzsko však bude pracovať na tom, aby podporilo obnovenie stability na hraniciach. 

    Líbya sa od zvrhnutia bývalého vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011 zmieta v anarchii a násilnostiach. Experti sú presvedčení, že bezpečnostné vákuum v Líbyi umožňuje pašovanie zbraní, čo pomáha rozdúchavať konflikty v iných afrických krajinách.

    - Reklama -