Macron na víťaznej vlne aj v parlamentných voľbách

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Konzervatívni Republikáni (LR) sa ocitli na druhom mieste s 21,5 percentami a tretia priečka patrí Národnému frontu (FN) so 14 percentami hlasov. Extrémne ľavicové hnutie Nepoddajné Francúzsko (FI) si zaistilo podporu 11 percent voličov, Socialistická strana (PS) spolu s Ľavicovými radikálmi presvedčila 10,2 percent hlasujúcich. Komunistická strana získala 3,9 percenta a hnutie Európa/Ekológia-Zelení 3,1 percenta hlasov.

    Prvé odhady výsledkov dnešného prvého kola parlamentných volieb vo Francúzsku naznačujú, že hnutie Republika vpred (LREM) prezidenta Emmanuela Macrona spolu so spojencami obsadí minimálne 400 až 440 kresiel v 577-člennom Národnom zhromaždení. Vyplýva to z prognóz spoločností Kantar a Onepoint, informovala agentúra DPA. 

    Ak sa úspech Macronovej strany potvrdí aj v druhom kole volieb, ktoré sa bude konať na budúcu nedeľu, nový prezident Francúzska bude mať otvorenú cestu k schváleniu svojej vlády a realizácii svojho volebného programu. Opozícia v novom parlamente bude len slabá a rozdrobená. 

    Konkrétnejšie výsledky sa očakávajú vo večerných hodinách, už teraz je však isté, že účasť vo voľbách bola veľmi slabá. Podľa údajov ministerstva vnútra okolo 17.00 h volilo iba okolo 40,75 percenta oprávnených voličov.

    Podľa agentúry Belga ide o prudký pokles voličskej účasti na parlamentných voľbách od roku 2012. Spoločnosť Ipsos/Sopra Steria spresnila, že v roku 2012 bola celková účasť voličov na úrovni  57,22 percenta.

    - Reklama -