Macron ešte ani poriadne nezasadol do prezidentského kresla, no Francúzi už ukázali, čo si o ňom myslia

    0
    Emmanuel Macron (Autor: youtube.com)

    Spokojnosť v Macronom v novom prieskume Ifop pre noviny Journal du Dimanche vyjadrilo približne 62 percent oslovených. Jeho socialistický predchodca Francois Hollande sa po nástupe do úradu tešil v máji 2012 podpore 61 percent Francúzov, ešte v roku 2007 však oboch prekonal konzervatívec Nicolas Sarkozy s podporou na úrovni 65 percent.

    Pre porovnanie, Jacques Chirac mal pri prvom zvolení v roku 1995 dôveru 59 percent voličov a po opätovnom volebnom víťazstve v roku 2002 mu dôverovalo 51 percent Francúzov.

    Prieskum inštitútu Elabe ešte vo štvrtok ukázal, že len 45 percent voličov verí v schopnosť centristu Macrona vyriešiť problémy Francúzska, pričom jeho novému premiérovi, konzervatívcovi Édouardovi Philippovi dôveruje iba 36 percent respondentov.

    V prieskume Ifop podľa dnes zverejnených výsledkov má Philippe podporu 55 percent voličov, čo je rovnako zhruba na úrovni jeho predchodcov v úvode ich mandátov.

    Macron, ktorý zvíťazil v druhom kole prezidentských volieb 7. mája, poveril Philippa vedením svojej vlády zloženej zo socialistov, centristov, republikánov i politických nováčikov, ktorej vytvorením rozbil tradičné rozdelenie na ľavicu a pravicu.

    Philippe uviedol, že bude viesť kampaň za získanie väčšiny pre Macronovu len vlani založenú stranu Republika vpred (REM) v júnových parlamentných voľbách, ako aj realizovať plány nového prezidenta, ku ktorým patrí znižovanie daní pre podniky, reformy pracovného trhu či 50-miliardový investičný plán spojený s rozpočtovými úsporami.

    V rozhovore pre Journal du Dimanche predseda vlády zopakoval, že pracovnoprávne reformy chce uskutočniť rýchlo, najskôr však bude viesť rozhovory s odborármi. “S dokončením tejto úlohy nemôžeme čakať dva roky. Emmanuel Macron počul hnev Francúzov. Je si tiež vedomý naliehavosti transformácie krajiny,” vyhlásil Philippe.

    - Reklama -