Macron bude v šoku. Prokuratúra začala vyšetrovať jeho koaličného partnera

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Centristické hnutie MoDem sa v nedeľňajšom prvom kole parlamentných volieb vo Francúzsku uchádza o hlasy voličov v koalícii s favorizovanou Macronovou stranou Republika vpred! V novej vláde premiéra Edouarda Philippa má MoDem dvoch zástupcov: šéfa rezortu spravodlivosti Francoisa Bayroua (predsedu hnutia) a ministerku pre európske záležitosti Marielle de Sarnezovú.

    Bývalý asistent, ktorý si prial zostať v anonymite, nahlásil v stredu na prokuratúre v Paríži, že 12 europoslancov za stranu MoDem v rokoch 2009-2014 nelegálne vyplácalo svojich asistentov. Svedok tvrdí, že im dávali plat asistenta europoslanca, ale v skutočnosti pracovali priamo pre stranu MoDem, čo by bolo v rozpore s pravidlami Európskeho parlamentu.

    Strana MoDem akékoľvek podozrenia zo zneužívania finančných zdrojov a porušovania pravidiel popiera. V prípade, že sa v rámci predbežného vyšetrovania podozrenia potvrdia, prokurátor otvorí vo veci plnohodnotné vyšetrovanie. 

    Podozrenie z fiktívneho zamestnávania sa týka aj dvoch ministeriek Macronovej vlády, ktoré boli v minulosti europoslankyňami za MoDem. Konkrétne ide o už spomínanú Marielle de Sarnezovú a ministerku obrany Sylvie Goulardovú. 

    Premiér Philippe dnes vyhlásil, že minister, ktorý by čelil plnohodnotnému vyšetrovaniu, sa bude musieť vzdať svojej funkcie.  

    Podobným podozreniam z fiktívneho zamestnávania asistentov europoslancov čelia už viacerí francúzski politici vrátane šéfky pravicovo-populistického Národného frontu Marine Le Penovej.

    - Reklama -