Macron: Boj proti Islamskému štátu bude trvať ešte roky

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    „V Rakke sme (nad Islamským štátom) zvíťazili a som pevne presvedčený, že v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch dosiahneme z vojenského hľadiska úplné víťazstvo na celom iracko-sýrskom bojisku,“ povedal Macron príslušníkom francúzskych ozbrojených síl na námornej základni v emiráte Abú Zabí.

    „Tam sa však bojové úsilie nekončí… na mnohých miestach, od Afrického rohu po Perzský záliv, prechádzajúc juhovýchodnou Áziou a africkým sahelským regiónom, budeme v nadchádzajúcich rokoch v tomto úsilí vo vojenskej oblasti pokračovať,“ povedal ďalej Macron.

    Sýrske sily vedené Kurdmi dobyli v októbri s podporou koalísie na čele so Spojenými štátmi Rakku pokladanú za hlavné mesto samozvaného kalifátu, ktorú v Sýrii vyhlásil tzv. Islamský štát. Podľa Američanmi vedenej koalície, ktorá v Iraku a Sýrii proti IS bojuje, prišla táto džihádistická organizácia už o približne 96 percent dobytého územia.

    „Po tom, čo sme zvíťazili vo vojne proti barbarstvu, je našou úlohou budovať mier,“ dodal Macron.

    Na základni v Abú Zabí zriadenej v roku 2009 je v závislosti od rotácie dislokovaných 300-900 príslušníkov francúzskych vzdušných síl a vojenského námorníctva. Podľa Macrona je základňa „dôkazom, že Francúzsko si plní svoje záväzky voči spojencom“.

    - Reklama -