Macedónsky parlament schválil vyhlásenie na podporu vstupu do NATO

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    Lídri Severoatlantickej aliancie (NATO) zaslali na svojom summite 11. júla Macedónsku formálnu pozvánku na prístupové rokovania, zároveň však zdôraznili, že táto balkánska krajina sa môže stať členom len po tom, ako vyrieši svoj názvoslovný spor s Gréckom. 

    Skopje a Atény podpísali 17. júna dohodu, na základe ktorej Macedónsko zmení svoj súčasný oficiálny názov z Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko (FYROM) na Republiku Severné Macedónsko. Grécko na oplátku odblokovalo úsilie svojho suseda o vstup do NATO a EÚ. “Vyriešenie názvoslovnej otázky je podmienkou pre úspešné zavŕšenie prístupového procesu,” uviedli predstavitelia NATO.

    “Vítame túto historickú dohodu medzi Aténami a Skopje ohľadom riešenia názvu krajiny. V súlade s našou politikou sme sa rozhodli pozvať vládu v Skopje na začatie prístupových rokovaní,” uviedli lídri NATO vo vyhlásení. Macedónski aj grécki nacionalisti sú však napriek posunu v tomto spore vehementne proti dosiahnutej dohode a odmietavý postoj má i macedónsky prezident Gjorge Ivanov, ktorý o dohode tvrdí, že je v rozpore s platnou ústavou krajiny.

    - Reklama -