MOST-HÍD: Pri rozvoji vidieka treba využiť jedlá z miestnych surovín

    0
    László Sólymos, podpredseda strany Most-Híd (Autor: SITA)

    Vidiecky turizmus môže podľa neho oživiť celý mikroregión, keďže na prichádzajúcich turistov sú naviazané ďalšie činnosti. „Je to napríklad tzv. slowfood – jedlá pripravené z miestnych surovín na základe miestnych zvykov sa stávajú módou v celej Európe. Slovensko má všetky predpoklady na využitie tohto trendu,“ pomenoval jednu z možností rozvoja Solymos. Podľa neho je potrebné s tým spojiť branding jednotlivých mikroregiónov, ktorý môže zohrať dôležitú úlohu v rozvoji turistiky, ako aj v motivovaní miestnych obyvateľov.

    Obce sa vyľudňujú

    Rozvoj vidieka a regiónov bude podľa Solymosa pre stranu Most-Híd jednou z hlavných priorít politiky. Už niekoľko rokov sme totiž svedkami ústupu vidieckeho spôsobu života a vyľudňovania sa obcí. Stále však podľa neho platí, že väčšina územia Slovenska má vidiecky charakter, preto je povinnosťou politikov reagovať na tieto výzvy doby a ponúknuť ucelenú koncepciu rozvoja týchto oblastí. „Ľudia očakávajú od svojich starostov, že dokážu vrátiť obciam život, priniesť pracovné miesta, udržať si mladých ľudí, ktorí si tam budú zakladať rodiny. Starostovia to však často nedokážu zvládnuť sami, bez aktívnej podpory štátu,“ uviedol László Solymos, ktorý absolvoval tento týždeň štyri stretnutia so starostami obcí. Ich témou boli potrebné kroky k rozvoju vidieka a jednotlivých regiónov.

    Gemer nebude nikdy vyzerať ako Bratislava

    Základnými piliermi, na ktorých musí stáť rozvoj regiónov, sú podľa Solymosa dobudovanie infraštruktúry a využitie ich vlastného rastového a ľudského potenciálu. „Nedá sa uplatniť na každý región rovnaký recept. Gemer nikdy nebude vyzerať ako Bratislava, ale čo je dôležité, je využiť a rozvinúť jedinečnosť týchto regiónov pre ich ďalší rozvoj a vytváranie nových pracovných miest v regióne,“ vyhlásil Solymos.

    V súčasnosti však podľa Solymosa väčšina mikroregiónov nemá profesionálnu prezentáciu a práve tam vidí priestor pre úlohu štátu. „Štát by mal podporovať prezentáciu regiónov cez tematické podporné programy, možnosti zahraničnej prezentácie, vytvorenie kvalitatívnych štandardov a ich uvedenie do povedomia verejnosti,“ priblížil jednu z možností pomoci regiónom zo strany štátu Solymos.
     

    - Reklama -