Lunterov syn ako vicežupan? Prekáža mi farizejstvo bojovníkov proti hnedej, spustil Kollár. Rodinkárstvom extrémizmus neporazíme, hovorí Chmelár

    0
    Ján Lunter reaguje na voľby do VÚC (Autor: TASR)
    O tom, že chce na Krajský úrad v Banskej Bystrici dosadiť vlastného syna, informoval Lunter v rozhovore pre Denník N. Nevylúčil pritom, že by z Ondreja Luntera mohol byť vicežupan, teda prakticky jeho zástupca. O tom, že Banskobystrický kraj by mohol po nástupe Jána Luntera v skutočnosti riadiť z pozadia jeho syn, sa v kuloároch šepkalo ešte pred voľbami do VÚC. 
     
    Lunter svoje želanie mať v úrade po boku syna odôvodnil v rozhovore tým, že potrebuje silný tím. „Ondrej získal silný mandát od voličov, viac ako 10-tisíc hlasov, čo je druhá najsilnejšia pozícia v rámci volebného obvodu,“ povedal Lunter pre Denník N. Syn „cícerového kráľa“ Ondrej Lunter k veci uviedol, že ak by prišla ponuka, tak by funkciu vicežupana prijal. Odôvodnil to tým, že tím jeho otca, ktorého bol počas celej kampane súčasťou, potrebuje energiu, aby posunul kraj dopredu. 
     
    Podľa analytika Eduarda Chmelára bolo vyjadrenie Jána Luntera chybné. „Prvý krok a hneď prvá chyba. Každého musí znepokojovať, ako bude tento človek vykonávať svoju funkciu, keď začína práve takto, pretože rodinkárstvo sme kritizovali na Kotlebovi ako jeden z jeho najväčších prehreškov a rodinkárstvom extrémizmus neporazíme,“ povedal Chmelár pre Parlamentné listy. 
     
    Práve boj proti extrémizmu v podobe Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽS NS) pod vedením Mariana Kotlebu bol pred krajskými voľbami dôvodom na vznik netradičného spojenectva, v ktorom sa koalícia aj opozícia postavili za jedného kandidáta, a tým bol Ján Lunter. 

    Kollár: Prekáža mi farizejstvo bojovníkov proti hnedej

    Vyjadrenie Jána Luntera týkajúce sa vlastného syna po jeho boku si všimol aj predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár, známy svojimi statusmi na sociálnej sieti, v ktorých si nedáva servítku pred ústa. „Mne neprekáža, že si Lunter na župu zoberie syna (asi on mal kandidovať, lebo je šikovný), ale prekáža mi farizejstvo bojovníkov proti hnedej. Teraz na to nikto neupozorňuje. Keď tam mal rodinu Kotleba, tak nám to prekážalo, ak to robí Lunter, už to neprekáža? Prosím, kedy už začneme na Slovensku merať jedným metrom? Alebo stále tu chceme mať, že jeden môže a ďalší nie?“ kladie si Kollár rečnícku otázku na svojom facebookovom profile
     
    K rozhnevanému statusu na nerovnaký prístup k rodinkárstvu v Banskobystrickej župe pripojil opozičný poslanec aj fotku Jána Luntera s krátkym sarkastickým komentárom, ktorý sa šíri na sociálnych sieťach. „Keď vyženieš rodinkárstvo z Bystrickej župy aj za pomoci syna, ktorého do nej dosadíš,“ píše sa v komentári k Lunterovej fotke. 

    Kotleba sa môže vrátiť silnejší

    Novozvolený predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) bude vládnuť päť rokov, ale poslanec a hovorca ĽS NS Milan Uhrík v povolebnom rozhovore pre Parlamentné listy uviedol, že strana bude pozorne sledovať činnosť Jána Luntera v úrade a po piatich rokoch porovnajú svoje výsledky s tým, čo stihol spraviť v úrade on. „Som presvedčený, že výsledok bude jednoznačný a ľudia si uvedomia, že zase raz skočili na sladké reči,“ povedal Uhrík pre PL. 
     
    Pred tým, že by sa Marian Kotleba na čelo BBSK mohol v ďalšom volebnom období vrátiť, varuje aj Eduard Chmelár. Zmeny v Banskobystrickej župe musia ľudia v kraji podľa analytika skutočne vidieť aj cítiť. „Inak sa extrémizmus vráti v ešte razantnejšej podobe ako doteraz,“ varoval Chmelár. 
     
    To, či sa Kotleba vráti v roku 2022 do funkcie banskobystrického župana, závisí podľa analytika od toho, akým spôsobom uchopí nový predseda BBSK moc. Chmelár si myslí, že „Lunter má v programe veľmi zaujímavé návrhy, ktoré by kraj mohli posunúť vpred, ale bude to závisieť od toho, akým spôsobom bude vykonávať moc a tu je stále príliš veľa otáznikov, ktoré nevieme zodpovedať“.

    Vyhratá bitka, ale nie vojna 

    Podľa Chmelára začal Lunter svoje pôsobenie v úrade veľmi zle. „Tie kuloárne reči, ktoré hovoria o tom, že župu bude riadiť skôr jeho syn ako on sám, sa objavovali už pred voľbami a to len posiľnuje špekulácie, ako bude Banskobystrická župa vyzerať, pretože nový župan si nevystačí s tým, že je proti Kotlebovi. To fungovať nebude,“ uviedol.
     
    Je tu ešte jedna vec, ktorú by podľa Chmelára mohol Lunter vylepšiť, kým preberie funkciu. „Prvú vec, ktorú by pán Lunter potreboval, je poriadny mediálny tréning, lebo čo predvádzal v kampani, ale aj cez volebnú noc, keď ani obyčajné poďakovanie nevedel povedať bez papiera, to je čistá tragédia. V politike sa nemožno spoľahnúť na to, že ste dostali hlasy a ste za vodou,“ varoval analytik. 
     
    Návrat kotlebovcov k moci v BBSK nie je podľa Chmelára vôbec nereálny, keďže sa im podarilo zvýšiť počet krajských poslancov. „Rozumiem eufórii, že sa podarilo Kotlebu vyhnať zo župy, ale treba si uvedomiť, že Kotleba dostal viac hlasov ako v minulých voľbách, a de facto sa mu podarilo zvýšiť počet poslancov o 100 percent, aj keď našťastie iba na dvoch. Povedal by som teda, že je to vyhratá bitka, ale nie vojna,“ pripomína analytik.
     
    - Reklama -