Lukašenko oznámil, že má v pláne uchádzať sa o znovuzvolenie

    0
    Obdivovateľ bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka zviera v ruke jeho portrét v centre Minsku (Autor: SITA)

    Dodal pritom, že sa “funkcie nedrží”, ale považuje za nutné navrhnúť svoju kandidatúru. V rozhovore pre bieloruský spravodajský portál TUT.by Lukašenko uviedol, že ak by mal pocit, že voliči sú  “kategoricky proti (nemu),” zamrzelo by ho to. Vyhlásil však, že  jeho kandidatúru by potom mali “odmietnuť vo voľbách”.

    Dodal, že s návrhom, aby kandidoval by mali prísť občania.  “Vy sami by ste mali prísť a povedať: Kandiduj, pretože chceme, aby naše deti mohli bez strachu chodiť po uliciach,” vyhlásil Lukašenko po tom, ako odovzdal svoj hlas v nedeľných parlamentných voľbách.

    Uviedol, že Bielorusko “nie je bohaté”, ale príčina nespočíva v tom, že “Lukašenko je zlý, ale pre to, že občas zle pracujeme”.

    Lukašenko je prezidentom Bieloruska nepretržite od roku 1994 a toto funkčné obdobie je jeho piatym v poradí.

    V súvislosti s prezidentskými voľbami, ktoré sa v krajine uskutočnia “najneskôr v auguste roku 2020”, nedávno odmietol revíziu ústavy. “Náhlenie sa je neprijateľné, toto je vážna vec,” vysvetlil.

    V roku 2004 v referende Lukašenko nechal zrušiť zákaz vykonávať funkciu prezidenta krajiny viac ako dve funkčné obdobia, ako to ústava stanovovala predtým.

    Lukašenko je na Západe označovaný za posledného európskeho diktátora, dĺžka jeho vládnutia nemá v Európe konkurenciu. Bez monarchie je Lukašenko najdlhšie vládnucou hlavou štátu v Európe a v blízkom okolí boli na tom ešte lepšie len niektorí autoritatívni vládcovia krajín strednej Ázie.

    V Bielorusku sa v nedeľu o 06.00 h SEČ začali parlamentné voľby. O 110 poslaneckých mandátov dolnej komory bieloruského parlamentu má záujem viac ako 515 kandidátov.

     

    - Reklama -