Ľudskoprávne organizácie bijú na poplach. Hovoria o diskriminácii. Čo na to Danko? Pravidlá pre cirkvi chce ešte sprísniť

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Do roku 2007 by sa dal zákon na registráciu cirkvi na Slovensku označiť ako tolerantný. Na registráciu stačilo 20-tisíc podpisov ľudí, ktorí s ňou sympatizovali. V spomenutom roku sa pravidlá sprísnili a na registráciu odvtedy treba 20-tisíc podpisov plnoletých členov s trvalým pobytom na Slovensku. Tieto normy sa nezdajú dosť prísne predsedovi parlamentu a lídrovi „národniarov“ Andrejovi Dankovi, ktorý na čele so svojimi štyrmi poslancami predložil do Národnej rady Slovenskej republiky návrh, podľa ktorého na registráciu bude po novom potrebné 50-tisíc podpisov veriacich.

    Pritom aktuálny zákon o slobode náboženskej viery a postavení cirkví označujú ľudskoprávne organizácie za diskriminačný. Jeho predkladatelia tvrdia, že cieľom je „eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností“, ktoré chcú získať finančné príspevky od štátu. Ako píše portál Aktuálne.sk, je zrejmé, že skutočným dôvodom je nevraživosť voči islamu, pretože na to, aby systém nemohli zneužívať špekulanti, stačia aktuálne kritériá.

    Sociológ Michal Vašečka si o predloženom návrhu myslí, že útočí najmä proti islamu, respektíve moslimom, ktorým má zabrániť v registrácii ich cirkvi. „Už v roku 2007, bez toho, aby sa čo len spomenulo slovo islam či moslimovia, bolo všetkým jasné, že ide o islam,“ hovorí politológ a pokračuje, „jasné je to aj teraz, hlavne keď to vychádza od pána Danka, ktorý to už ani nepopiera.“

    Danko podľa spomenutého portálu vedie križiacku výpravu proti moslimom už dlhšie. V roku 2011 ako podpredseda strany SNS navrhol, aby sa na Slovensku zakázali stavať minarety. Čo by sa dalo označiť ako nezmyselné, keďže minaret je len veža na mešite a žiadna oficiálna mešita na Slovensku zatiaľ nestojí. Podľa predkladateľov návrhu nové registračné podmienky neznamenajú obmedzenie náboženskej slobody, pretože základné ľudské práva majú v súlade s Ústavou SR a medzinárodnými záväzkami zaručené všetci bez rozdielu. No už sprísnením pravidiel v roku 2007 nastala situácia, keď sa zaregistrovalo podľa starých pravidiel 18 cirkví, z ktorých tie pravidlá spĺňa iba 5 a v prípade Dankovho sprísnenia by ich spĺňali len štyri.

    - Reklama -