Ľudia, nebláznite, volá ekonómka Šichtařová. Tu je dôvod

    0
    Markéta Šichtařová, ekonómka a riaditeľka spoločnosti Next Finance s.r.o. (Autor: archív)

    Česká ekonomika stále rastie a odbory trvajú na tom, že by mali rásť aj mzdy. Ekonómka na blogu servera iDnes.cz však upozorňuje, že ešte rýchlejšie ako mzdy rastú dlhy českých domácností. Každý Čech vrátane nemluvniat dlhuje v priemere vyše 200-tisíc českých korún, v prepočte okolo osemtisíc eur. Môžu za to predovšetkým hypotéky. Tie sú často veľmi vysoké, ale ľuďom sa zatiaľ darí ich splácať. Zatiaľ.

    Podniky však už niekoľko mesiacov varujú, že ekonomika sa spomaľuje. Podľa Šichtařovej je to v tejto chvíli dôležitejšia informácia ako správy o demonštráciách stredoškolákov proti hroziacej zmene klímy.

    „Podobne ako české domácnosti sa však správa celá planéta. Zatiaľ čo (niektorí aktivistickí) stredoškoláci bijú na poplach pre údajnú klimatickú krízu, (všetci) ekonómovia by mali biť na poplach pre zjavnú predlženosť. Podľa Inštitútu medzinárodných financií sa globálny dlh v roku 2011 pohyboval okolo 200 biliónov dolárov, vlani už bol okolo 240 biliónov dolárov. To je nárast o 20 % za sedem rokov. Trochu nepomer,“ upozornila Šichtařová.

    Dá sa navyše očakávať, že sa celá situácia ešte zhorší, až sa naplno rozbehne obchodná vojna medzi USA a Čínou. Šichtařová nepochybuje, že sa tak stane, a apeluje na ľudí, aby viac premýšľali nad tým, za čo utrácajú svoje peniaze. A aby si predovšetkým uvedomili, že kým začnú peniaze utrácať, musia ich najprv zarobiť.

    „Život na dlh má svoje medze. Ľudia, nebláznite, na útraty za vecičky je nutné si najprv zarobiť. Nie najskôr utrácať, potom zarábať,“ uzavrela dáma.

    Celý komentár nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -