Londýnčania toho majú plné zuby. Chcú samostatnosť a ostať v Únii

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)
    Referendum o vystúpení z európskych štruktúr rozdelilo britskú spoločnosť aj podľa regiónov. Kým Anglicko a Wales hlasovali takmer výlučne v prospech brexitu, obyvatelia zvyšných krajín britskej monarchie vrátane Severného Írska a Škótska chceli zotrvať v EÚ. 
     
    Úplne iné výsledky mal Londýn. Britská metropola sa ako jediná oblasť Anglicka postavila na odpor voči prevládajúcim euroskeptikom a hlasovala za zachovanie 28-člennej Európskej únie. Proti brexitu hlasovali v Londýne viac 2 milióny 250-tisíc voličov. Za vystúpenie sa ich vyslovilo jeden a pol milióna. 
     
    Londýn je multikultúrne kozmopolitné mesto a o výsledok sa preto podľa portálu Standard postarala rôznorodosť obyvateľstva, ktoré nechcelo žiadnu izoláciu od zvyšku Európy. 
     
    Názory z hlavného mesta síce neprevážili, ale v hre je teraz petícia, v ktorej Londýnčania vyzývajú starostu britskej metropoly, aby vyhlásil nezávislosť od zvyšku Veľkej Británie. Nie je to pritom žiadna recesia. Takáto petícia sa už objavila na portáli Change.org, kde mala v čase tvorby tohto článku vyše 70-tisíc podpisov. Či sú práve iba od Londýnčanov, však nie je jasné. 
     
    Petícia požaduje od starostu Khana, aby vyhlásil nezávislosť Londýna a následne požiadal o jeho členstvo v EÚ aj v schengenskej zóne. Iniciátori chcú dokonca otvoriť diskusiu o možnom prijatí eura.
     
    - Reklama -