Lipšic ponúka Martinu bezplatné zastupovanie pred ústavným súdom. Tento prípad vnímam ako prejav nespravodlivosti

    0
    Daniel Lipšic, predseda hnutia NOVA (Autor: SITA)

    „Myslím si, že občania Martina a Turca by nielenže nemali platiť osem miliónov eur za špekulatívnu pohľadávku, ale ani dva milióny, ak vyhrajú, advokátskej kancelárii,“ povedal dnes novinárom Lipšic. Martinu hrozí podľa poslanca desaťmiliónový záväzok, a to v prípade, ak vyhrá na ústavnom súde a dva milióny eur zaplatí kancelárii Tora Legal, a potom definitívne spor prehrá na Najvyššom súde SR a firme PK Faktoring Petra Kubíka bude musieť zaplatiť osem miliónov eur. Exminister spravodlivosti a vnútra vysvetlil, že v posledných rokoch zastupuje viacero prípadov, v ktorých ´sa prejavuje veľká nespravodlivosť´.

    Nespravodlivá zmluva

    Spomenul napríklad poslanca Jána Mičovského, ktorého žalujú Lesy SR o stotisíc eur, či košických výtvarníkov, ktorých stíhajú za pomaľovanie busty Vasiľa Biľaka. „Aj tento prípad vnímam ako prejav nespravodlivosti. Nespravodlivosti, ktorá je spôsobená špekulatívnou pohľadávkou, ktorú si uplatňujú teraz už nové osoby voči mestu Martin a občanom Turca,“ konštatoval Lipšic. Za nespravodlivú považuje líder hnutia NOVA aj zmluvu, ktorú Martin uzavrel so spoločnosťou Tora Legal na poskytovanie právnych služieb s možnou odmenou za víťazstvo v konaní na ústavnom súde vo výške dva milióny eur. „Dohodnutá podielová zmluva vo výške 20 percent je maximálna, a väčšinou sa využíva v prípade právnych zástupcov žalobcov, kedy žalobca žaluje nejakú čiastku a ak to vysúdi, dostane kancelária odmenu 20 percent. Menej často sa využíva pri žalovaných, odporcoch, ktorí keď vyhrajú, nemusia nič platiť, ani nič nedostanú. Ešte menej často sa využíva, ak vôbec niekedy, len na jedno štádium súdneho konania, teda len na ústavný súd a potom už nie,“ vysvetlil Lišpic.

    Od začiatku je to celé zlé

    Pripomenul, že ak by aj mesto Martin uspelo v spore na ústavnom súde, konanie sa posunie na najvyšší súd. „Neznamená, že ak ústavný súd vyhovie sťažnosti, automaticky je spor víťazný,“ dodal. Preto sa Lipšic mesta Martin pýta, prečo do zmluvy s kanceláriou Tora Legal nedalo ako podmienku, že odmenu za zastupovanie mu vyplatí až vtedy, ak spor vyhrá definitívne. „To napríklad, že pán primátor Hrnčiar pohľadávku neuznal, je správna vec. Ja mu v tom držím palce. Myslím si, že ak má niekto špekulatívnu pohľadávku, tak sa s ním nedá rokovať. A nedá sa ísť do mimosúdnych dohôd, lebo to je od začiatku celé zle,“ konštatoval Lipšic. Rovnako považuje za dôležité šetriť peniaze daňových poplatníkov a mať kvalitné právne zastúpenie.
    Na adresu Petra Kubíka, vlastníka firmy PK Faktoring, ktorá je vlastníkom pohľadávky voči mestu Martin, Lipšic uviedol, že to nie je jeho prvý sporný prípad.
    Predseda hnutia NOVA na podnet novinárov telefonoval Hrnčiarovi a ponuku mu priamo predostrel. Hrnčiar podľa Lipšica odpovedal, že je na dovolenke v Chorvátsku a ozve sa mu, keď sa z dovolenky vráti.

    Martin má na krku vysokú sekeru z čias bývalého vedenia mesta

    Mesto Martin malo za bývalého primátora Stanislava Bernáta v roku 1995 vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. Podľa Hrnčiara však katastrálny úrad odmietol vklad nehnuteľností, pretože rovnaké nehnuteľnosti martinská radnica vložila do mestom vytvorenej spoločnosti Turiec a majetok následne predala novému majiteľovi. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť vyše 103 miliónov slovenských korún. Pôvodným majiteľom niekoľkomiliónovej pohľadávky bol žilinský podnikateľ Martin Gargulák, ktorý ešte v roku 2010 vyhlásil, že pohľadávku predal nemenovanej cyperskej firme. Pohľadávku vo výške viac ako 8,4 milióna eur aktuálne vlastní firma PK Faktoring bratislavského právnika Petra Kubíka.


     

    - Reklama -