Lídri EÚ chcú, aby Británia čo najskôr naplnila vôľu ľudu a odišla z Únie. Nemusí to byť však úplne bezproblémový rozvod

    0
    Zvyšok Európskej únie nechce, aby vystúpenie Veľkej Británie zo spoločenstva poškodilo ostatných členov, a preto vraj neprichádzajú do úvahy žiadne vyjednávania. Londýn musí jednoducho odísť z Únie, ale donútiť ho k tomu nikto nemôže. Naštartovať odchod z EÚ musí britská vláda. 
     
    Už zajtra by sa mali stretnúť všetci predstavitelia zvyšných 27 členských krajín, aby rokovali o tom, čo ďalej po Brexite. Podľa informácií portálu Buzz Feed News sa v Bruseli dokonca uvažuje aj o tom, že sa plánované budúcotýždňové stretnutie lídrov presunie na nedeľu. 

    Len žiadnu paniku 

    Pre mnohých predstaviteľov EÚ sú výsledky referenda nepríjemným prekvapením. Ráno po hlasovaní sa preto za jedným stolom stretli predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a prezident Európskej rady Donald Tusk. Nechýbal ani holandský premiér Mark Rutte, ktorého krajina momentálne predsedá Rade a v júli od Holanďanov preberie polročné rotujúce predsedníctvo Slovensko. 
     
    „Dnes môžem v mene 27 lídrov povedať, že sme odhodlaní udržať jednotu ako dvadsaťsedmička. Je to historická chvíľa, ale nie chvíľa na hysterickú reakciu,“ uviedol Tusk na tlačovke v Bruseli. Podľa neho nepovedie odchod Británie z Európskej únie k ďalšej destabilizácii spoločenstva. 
     
    S názorom prezidenta Európskej rady súhlasí aj predseda europarlamentu Martin Schulz, ktorý povedal, že sa bude radiť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, aby zabránili odchodu ďalších krajín z EÚ. „Reťazová reakcia, ktorú oslavujú euroskeptici,“ uviedol Schulz. 
     
    Plán na vypísanie referenda podobného tomu v Británii však už predstavili napríklad holandskí euroskeptici na čele s Geertom Wildersom. Bulharský prezident Rosen Plevneliev už pred hlasovaním o Brexite varoval, že ak Británia vystúpi z Únie a spoločenstvo sa začne rozpadať, hrozí vypuknutie vojny. 
     
    Predseda europarlamentu Martin Schulz však tvrdí, že Brexit už má a bude mať pre Londýn dôsledky, a preto neverí, že by „ostatné krajiny boli nejako povzbudené nasledovať túto nebezpečnú cestu“. Schulz uviedol, že bol výsledkami referenda šokovaný, ale EÚ vraj bola pripravená aj na takýto scenár. 

    Všetko je na Británii

    Brexit však zatiaľ oficiálne nenastal. Na to, aby sa začal proces odchodu krajiny z Európskej únie, musí dotyčná vláda aktivovať článok 50 zmluvy o Európskej únii. Práve ten určuje postup pri odchode z európskych štruktúr a tento odchod má byť taký rýchly, ako sa len dá.
     
    Podľa viacerých vládnych zdrojov portálu Buzz Feed News by mala britská vláda dokončiť celý proces oddelenia od EÚ do dvoch rokov. Problém však predstavuje zmena vlády, ktorá reálne nastane, pretože premiér David Cameron oznámil demisiu a z funkcie odstúpi v októbri. To znamená zmenu kabinetu, ktorý nemusí byť naklonený aktivácii spomínaného článku 50. 
     
    Bez toho, aby Londýn sám odštartoval proces odchodu z EÚ, sa nič nepohne. Zmluvy o Európskej únii totiž rátajú s tým, že krajina, ktorá chce vystúpiť zo spoločenstva, odštartuje proces tým, že podá žiadosť Európskej rade o svojom rozhodnutí. Žiaden proces, ktorý by umožnil naštartovať túto procedúru zo strany Bruselu, neexistuje. 
     
    Bývalá podpredsedníčka Európskej komisie Viviane Redingová na margo Brexitu na Twitteri uviedla, že „úspešný rozvod je lepší ako nefunkčné manželstvo“, a popriala Británii veľa šťastia. 

    - Reklama -