Líbyjský maršál sa rozhodol pre tvrdú ruku. Konfrontujte každú loď, ktorá vstúpi do našich vôd bez vojenského povolenia, nariadil

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Vo vyhlásení poľného maršala Chalífu Haftara sa uvádza, že rozkaz smeroval na východné základne v Benghází, Rás Lanúfe, Tobruku a aj v hlavnom meste Tripolis na západe po tom, ako k brehom priplávala talianska hliadková loď.

    Taliansko vyslalo misiu na pomoc pobrežnej stráži s cieľom obmedziť prílev migrantov prekonávajúcich na lodiach Stredozemné more. Misiu vyslali na žiadosť vlády v Tripolise, ktorú uznáva Organizácia Spojených národov.

    Líbyjský parlament sídliaci na východe krajiny, ktorý je spojencom Haftara, ostro proti tejto misii protestoval.

    Líbya sa ocitla v chaose po občianskej vojne v roku 2011, počas ktorej došlo k zvrhnutiu a zabitiu diktátora Muhammada Kaddáfího. V súčasnosti je rozdelená medzi súperiace vlády a milície, pripomína agentúra AP.

    Podľa informácií denníka Corriere della Sera by malo Taliansko nasadiť na hliadkovanie pri líbyjských brehoch jedno veľké a päť menších plavidiel. Do misie by okrem toho malo byť zapojených 500-1000 príslušníkov talianskych ozbrojených síl, lietadlá, vrtuľníky a drony.

    Taliansko sa snaží s podporou Európskej únie regulovať aj aktivity mimovládnych organizácií po tom, ako európska pohraničná agentúra Frontex a talianska prokuratúra obvinili charitatívne organizácie z podnecovania presunov migrantov a z podpory pašeráckych organizácií.

    Majú sa toho dopúšťať tým, že vykonávajú záchranné operácie čoraz bližšie k líbyjským brehom a prevážajú migrantov do Európy.

    - Reklama -