Liberáli žalujú Trumpa za porušenie ústavy, ale prezident si z toho ťažkú hlavu nerobí a svoje dane nezverejní

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)
    Trump mal podľa CREW porušiť konkrétne nariadenie, ktoré zakazuje oficiálnych vládnym činiteľom prijímať dary od zahraničných vlád. Žaloba podporená podľa portálu Politico viacerými prominentnými liberálmi stojí na tvrdení, že Trumpove podnikateľské aktivity spojené s vládami cudzích krajín, sú v rozpore so zákazom na získavanie benefitov od zahraničných vlád. 
     
    Viaceré krajiny majú totiž prenajaté kancelárie a priestory v budovách, ktoré patria Donaldovi Trumpovi a jeho spoločnostiam a to je podľa CREW stretom záujmov. Žalobu podala skupina liberálnych aktivistov v pondelok a prezident reagoval takmer okamžite. Na otázku novinárov k tejto kauze odpovedal, že je „nepodložená“. 
     
    Skupina CREW, ktorá je údajne sponzorovaná cez Open society foundation (Nadáciu otvorenej spoločnosti) Georga Sorosa, poukazuje aj na to, že podľa nej sú zahraničné kontakty Trumpových firiem v rozpore s jeho politickým sloganom, Amerika v prvom rade (America First). 
     
    Trumpovi kritici dúfajú, že prostredníctvom žaloby sa im podarí prinútiť prezidenta, aby zverejnil svoje daňové priznanie. To opakovane prisľúbil ešte počas kampane, ale pár dní po nástupe do Bieleho domu v tomto smere otočil o stoosemdesiat stupňov. Daňové priznanie Donald Trump nezverejní. 
     
    Američania sa k daňovému priznaniu Donalda Trumpa pravdepodobne nedostanú a nepomohla ani petícia podpísaná vyše 200 000 ľuďmi. Pri počte 100 000 hlasov sa pritom musí petíciou zaoberať Biely dom a mal by na ňu aj odpovedať. Stalo sa. Trumpova poradkyňa Kellyanne Conwayová v reakcii na výzvu uviedla, že prezident svoje daňové priznanie nezverejní. 
     
    Trump začiatkom januára ohlásil, že všetky svoje firmy prevedie na svojich dvoch dospelých synov, kým bude zastávať úrad prezidenta. Neplánuje však nič predávať. Navyše prisľúbil, že odovzdá do štátnej pokladnice všetky zisky, ktoré jeho firmy budú mať z obchodovania s vládami cudzích krajín. Podľa Politico však nie je jasné, ako budú tieto sumy vypočítané a ako budú transparentné. 
     
    - Reklama -