Liberáli z EP presadili návrh na vyhlásenie stavu klimatickej núdze v Európe

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Frakcia v správe pre médiá pripomenula, že za situácie, keď celosvetovo stúpajú teploty, emisie skleníkových plynov dosahujú nové rekordy a extrémne formy počasia zasahujú rôzne časti Európy, už viaceré štáty pristúpili k vyhláseniu stavu klimatickej núdze na národnej úrovni.  

    Na Slovensku s takouto iniciatívou v septembri tohto roku prišiel poslanec EP Martin Hojsík (Progresívne Slovensko), ktorý vyhlásenie stavu klimatickej núdze zároveň aktívne presadzuje aj v rámci Európskeho parlamentu, kde je členom liberálnej frakcie.

    “Klimatická kríza je najväčšou výzvou našej doby. Súčasne je to aj príležitosť pre Slovensko a Európu na premenu na zelenú a spravodlivú spoločnosť.

    Vyhlásenie stavu klimatickej núdze, ktoré presadzujem, dáva jasný signál pre vlády, že je čas prestať rozprávať a začať konať,” vyhlásil Hojsík v stanovisku pre TASR.

    Dodal, že liberáli požiadali europarlament o prijatie rezolúcie, ktorá vyzve Európsku komisiu a členské štáty EÚ, aby adekvátne reagovali na krízovú situáciu a iniciovali celospoločenskú mobilizáciu.

    Návrh liberálnej frakcie je zároveň v súlade s návrhom budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ (2021 – 2027), ktorý presadzuje navýšenie finančných zdrojov na boj s klimatickou krízou a podporu zelených inovácií, ktoré vytvoria nové ekonomické príležitosti pre všetkých Európanov.

    “Spravodlivá transformácia pomôže nielen ochrániť klímu a naše lesy, ale zároveň prinesie nové pracovné miesta v najmenej rozvinutých regiónoch a modernizáciu celej spoločnosti. V tomto zatiaľ naša vláda zlyháva,” uzavrel Hojsík.

    Líder RE Dacian Ciološ upozornil, že nová Európska komisia musí počas svojich prvých 100 dní predstaviť opatrenia v rámci takzvanej Zelenej dohody.

    Tá by podľa jeho názoru nemala byť iba akýmsi zoznamom nariadení, ale “projektom pre našu generáciu”, v ktorom musí Európa preukázať vodcovskú úlohu a skutočne prispieť k zmenám v prospech zdravia, životného prostredia a živobytia občanov EÚ.

    O návrhu liberálov na vyhlásenie klimatickej núdze v celej Európe bude Európsky parlament hlasovať na budúci týždeň počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

    - Reklama -