Liberáli chcú dať do zákona zviera ako bytosť obdarenú zmyslami

    0
    Tím SaS (Autor: SaS)

    Ich novela definuje živé zviera ako bytosť obdarenú zmyslami, schopnú vnímať okolie. Zároveň sa vymedzuje, že živé zviera nie je vecou v zmysle chápania hnuteľných a nehnuteľných vecí definovaných v Občianskom zákonníku v súčasnosti. Stanovuje sa tak špecifické postavenie živého zvieraťa ako predmetu občianskoprávnych vzťahov, na ktorý sa vzťahujú ustanovenia upravujúce vzťahy k veci len primerane jeho povahe.

    “V súčasnosti právny poriadok SR neupravuje v rámci občianskoprávnych vzťahov postavenie zvieraťa špecificky. Zviera je tak chápané ako hnuteľná vec, pričom sa nerešpektujú jej osobitné vlastnosti. Jedine prostredníctvom noriem verejného práva sú regulované niektoré aspekty chovu, obchodovania a usmrcovania predovšetkým hospodárskych zvierat,” upozorňujú liberáli.

    SaS zdôrazňuje, že pokiaľ ide o spoločenské zvieratá a úpravu právnych vzťahov špecificky pre chov, obchodovanie a usmrcovanie, tie v Slovenskej republike vôbec nemáme. “Absencia je dôsledkom mnohých nežiaducich spoločenských vplyvov chovu spoločenských zvierat, medzi inými napríklad nelegálne a nekontrolované množenie s cieľom predaja mláďat, nekontrolované množenie túlavých zvierat bez majiteľa, absencia veterinárneho ošetrenia či týranie a neuplatňovanie riadnej zodpovednosti majiteľov za správanie ich zvierat,” menujú predkladatelia.

    Opozičná strana tvrdí, že jej novela Občianskeho zákonníka nemá byť úplnou úpravou právnych vzťahov k zvieratám, ale má vytvoriť úplne elementárny základ, z ktorého by mala ostatná právna úprava na ich ochranu vychádzať. Poslanci SaS sa inšpirovali právnou úpravou v iných krajinách EÚ, pričom podobná právna úprava je podľa nich obsiahnutá aj v Občianskom zákonníku Českej republiky.

    - Reklama -