Liberáli chcú, aby na obstaranie stíhačiek dozerala špeciálna komisia. Problémom sú podľa Galka provízie, ktoré majú vyplynúť z predlžovania životnosti migov

    0
    Nadzvuková stíhačka slovenskej armády Mig-29 na archívnej snímke zo 7. novembra 2000 (Autor: TASR)

    Podľa liberálov je úplne nepochopiteľné, že o novom programe protivzdušnej obrany Slovenska neinformoval na štvrtkovej (12.10.) tlačovej konferencii minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS), ale generálny tajomník služobného úradu ministerstva Ján Hoľko.

    Tvrdia preto, že skutočným šéfom rezortu je on.

    Z vízie, ktorú predstavil, má SaS obavy. Má z nej vyplývať, že Slovensko bude naďalej používať zastaralé a poruchové migy, pričom nie je jasné, kto bude zabezpečovať ich servis a za akú cenu. Liberáli pripomenuli, že sa ruší plánovaný prenájom švédskych stíhačiek a majú sa kúpiť nové stroje.

    “Rozhodnutia ministerstva obrany v správe SNS a spôsob, akým ich jeho predstavitelia komunikujú, je nedôveryhodný a vyvoláva najmä v odbornej verejnosti domnienky, že hlavným dôvodom zmien sú provízie, ktoré majú vyplynúť z predlžovania životnosti migov a nákupu nových stíhačiek,” povedal Galko.

    Pokiaľ ide o výmenu migov, SaS nemá podľa neho žiadne preferencie.

    “Okrem tej, aby to boli stroje niektorého z členských štátov NATO a slovenské ozbrojené sily k nim prišli na základe transparentného a nediskriminačného procesu, ktorý zabezpečia odborníci a nie lobisti,” doplnil.

    Slovensko potrebuje prehodnotiť systém obstarania nadzvukového letectva, informoval vo štvrtok generálny tajomník služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko.

    Ohľadom nákupu nových nadzvukových lietadiel zdôraznil, že “niežeby sme nechceli, ale je to z hľadiska naplánovania investícií a získania zdrojov”.

    Podľa neho je potrebné taktiež prehodnotiť systém obstarania nadzvukového letectva.

    “Pri rokovaniach so švédskou stranou sme zistili, že o prenájme letových hodín absolútne neuvažujú,” uviedol.

    Ochrana vzdušného priestoru Slovenska bude podľa Hoľka zabezpečená. Do úvahy prichádza viac variantov ako napríklad predĺženie abonentskej zmluvy ohľadom Mig-29, uzavretie zmluvy s iným partnerom či predĺženie životnosti lietadiel.

    - Reklama -