Letectvá Slovenska a Česka spoja sily. Spoločné nebo sa stalo realitou

    0
    Nadzvuková stíhačka slovenskej armády Mig-29 na archívnej snímke zo 7. novembra 2000 (Autor: TASR)

    S novovymenovanou šéfkou českého rezortu obrany prediskutoval aj možnosti vzájomnej spolupráce pri modernizácii ozbrojených síl krajín, aj pokračovanie spolupráce podnikov v oblasti zbrojnej výroby. Šlechtová zdôraznila, že Slovensko je kľúčovým partnerom a ČR s ním chce spolupracovať na spoločných projektoch, ale aj na úrovni krajín V4.

    Podľa Gajdoša nie je prekážkou, že obe krajiny disponujú rozdielnymi typmi stíhacích nadzvukových lietadiel. Slovensko, ktoré v minulosti uvažovalo o nákupe švédskych stíhačiek JAS-Gripen, ktoré má v prenájme aj Česká republika, bude v najbližších rokoch stále odkázané na ruské stíhačky typu MiG-29. “Tie vzťahy sú skutočne nadštandardné, dnešný deň to potvrdzuje a nezáleží na tom, či máme Gripeny, či máme MiG-29, ale že bude zabezpečená zmluva a my ju zabezpečíme,” zdôraznil slovenský minister.

    Česká ministerka sa Gajdoša pýtala na rozdielnosť vzdušnej techniky oboch krajín. “Bola som ubezpečená o tom, že fakt, že v túto chvíľu má každý štát iné stíhačky, nie je problém a som pripravená pomôcť, pokiaľ Slovenská republika bude plniť svoje záväzky, čo očakávam, že bude,” uviedla ministerka s tým, že o tejto veci debatovali aj s prítomnými veliteľmi vzdušných síl.

    Podobnú dohodu by mohlo v najbližších mesiacoch Slovensko podpísať aj s Maďarskom, informoval Gajdoš.

    “S Poľskom rokujeme. Tí sú toho názoru, že stačí zmluva, ktorá je z NATO, pretože je tu systém protivzdušnej obrany NATINAC,” doplnil.

    Dohodu medzi Slovenskom a Českom o vzájomnej ochrane vzdušného priestoru podpísali v Bruseli 15. februára 2017 ministri obrany SR Peter Gajdoš a ČR Martin Stropnický.

    Dokument, ktorý následne ratifikovali národné parlamenty i prezidenti oboch štátov, predpokladá vzájomnú pomoc pri teroristickej hrozbe, alebo v situácii, že by niektorá zo zmluvných krajín nebola schopná zabezpečiť ochranu svojho vzdušného priestoru.

    - Reklama -