Len šialenec by v krajine ako Česko, Maďarsko alebo Poľsko chcel odísť z Európskej únie, vyhlasuje politológ z americkej univerzity

    0
    Andrew Moravcsik (vľavo), politológ z americkej Princetonskej univerzity. (Autor: FB Andrewa Moravcsika)
    „Populizmus má tri aspekty: Odmieta expertné názory a zjednodušuje problémy, vychádza z predsudkov miesto z analýz a odmieta pluralitu názorov,” povedal Moravcsik. Podľa neho však nemožno všeobecne hovoriť ako o populistoch o všetkých politikoch, ktorí sa vymedzujú voči nejakej téme, napríklad odmietajú imigráciu.
     
    Populistov podľa politológa spája to, že ponúkajú jednoduché riešenia zložitých problémov. „Sľúbiť tieto veci vo voľbách je však niečo úplne iné, ako ich potom realizovať,” povedal Moravcsik. Populisti často narazia na zložité detaily pri presadzovaní svojich návrhov alebo na nutnosť uzatvárať kompromisy s ďalšími politikmi. „Preto sa často nakoniec obracajú späť k politike, akú presadzovali ich predchodcovia,” povedal.
     
    Ako jeden z príkladov, že sa populistom nedarí presadzovať svoje sľuby, označil ročné pôsobenie Donalda Trumpa v úrade amerického prezidenta. Pripomenul, že Trump označoval nasadenie vojakov v Afganistane za chybu a predchádzajúcu administratívu za to kritizoval, po vstupe do Bieleho domu však schválil posilnenie americkej prítomnosti v tejto krajine. Kritizoval tiež čínsku menovú politiku, nakoniec však rovnako ako predchádzajúca administratíva žiadne konkrétne kroky proti Pekingu v tejto veci nepodnikol, lebo rovnako ako jeho predchodcovia potrebuje Čínu pre riešenie situácie na Kórejskom polostrove.
     
    Ďalším príkladom neúspešných populistických politík je podľa Moravcsika brexit. Británia podľa neho bude musieť za svoje požiadavky na obmedzenie voľného pohybu osôb zaplatiť obmedzením prístupu na trh Európskej únie alebo sa týchto požiadaviek vzdať. Briti pritom proti EÚ nemajú žiadnu páku pri vyjednávaní, pretože EÚ je pre nich zďaleka najväčší exportný trh a nemôžu ho nahradiť vývozom do Spojených štátov, Indie alebo Číny.
     
    „Neúspech populistov, ktorí volali po brexite a sľubovali, že pre Britániu nebude mať žiadne negatívne následky, vidia aj ľudia v ďalších krajinách EÚ, a aj preto žiadna ďalšia krajina nenasledovala britský príklad,” povedal Moravcsik. „Len šialenec by v krajine ako Česká republika, Maďarsko alebo Poľsko chcel odísť z EÚ,” dodal.
     
    Moravcsik však podotkol, že verejnosť často vníma populistických politikov ako úspešných. Podľa neho majú na to významný vplyv médiá. „Novinári píšu o tom, čo politik hovorí, zriedka o tom, čo skutočne robí, a prakticky nikdy nepíšu, čo nerobí, hoci by to robiť mal,” povedal. Ľudia tak podľa neho zamieňajú výroky politikov za skutočné činy a nesnažia sa overiť, čo konkrétne politik skutočne dokázal uskutočniť.
     
    - Reklama -