Legalizujme marihuanu, zarobíme miliardy ročne, vyzýva kanadský premiér a pokračuje v liberálnom ťažení

    0
    Kanadský premiér Justin Trudeau (Autor: SITA)

    V najnovšej správe finančnej spoločnosti CIBC World Markets odborníci tvrdia, že Kanada by mohla legalizáciou marihuany na daniach z predaja tejto ľahkej drogy zarobiť ročne až 5 miliárd dolárov. Experti však varujú, že táto suma je reálna len v prípade, že sa podarí „efektívne zredukovať všetok nelegálny predaj“.

    Žiadne terno

    Podľa ekonóma Averyho Shenfielda zo CIBC World Markets 5 miliárd dolárov ročne nie je pre kanadský rozpočet až taká závratná suma, ako sa môže zdať. „Je to vlastne iba 0,25 % HDP, takže žiadne terno,“ tvrdí Shenfield. Liberálna vláda, na čele ktorej stojí premiér Trudeau, prisľúbila legalizovať, zdaniť a regulovať predaj marihuany. Prípravou tohto kroku poveril kabinet bývalého šéfa polície v Toronte Billa Blaira.

    Premiér Trudeau sľubuje, že všetky zisky, ktoré štát vyberie na daniach z predaja marihuany, pôjdu do verejného zdravotníctva a liečby závislostí. „Nikdy to nebolo o zarábaní peňazí, ale o verejnom zdraví a bezpečnosti,“ uviedol predseda kanadskej vlády ešte vlani v decembri.

    „Huličov“ nepribudne

    Počet užívateľov marihuany sa podľa skúseností amerických štátov, ktoré túto ľahkú drogu legalizovali, jej liberalizáciou nijako dramaticky nezvýši. Marihuana je dostupná napríklad v Colorade či štáte Washington. Legalizácia marihuany v Kanade však nemusí byť taká jednoduchá ani s pokrokovým liberálnym premiérom. Krajina sa totiž pridala k viacerým medzinárodným dohodám, ktoré výslovne požadujú, aby bola marihuana postavená mimo zákona.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -