Le Penová zdvihla hodenú rukavicu a pripravuje niečo skutočné veľké. Dotkne sa to celej Európy

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Le Penová to uviedla na záver dvojdňového zasadnutia poslancov za FN, ktoré sa konalo v priestoroch tematického parku Futuroscope blízkosti Poitiers.

    Upozornila, že Macron v prejave na Sorbonne predstavil svoje návrhy o budúcnosti EÚ, pričom v kontexte podpísania novej Elyzejskej zmluvy medzi Francúzskom a Nemeckom v januári 2018 a volieb do europarlamentu v roku 2019 uviedol FN ako svojho politického súpera.

    “My sme sa rozhodli zdvihnúť hodenú rukavicu,” odkázala Le Penová.

    Spresnila, že chce spolupracovať so svojimi politickými spojencami zo skupiny Európa národov a slobody (ENF) v Európskom parlamente a ďalšími partnermi s cieľom vypracovať “zjednodušenú zmluvu pre Európu”. Tento projekt podľa jej slov nahradí “tisíce strán, ťažko zrozumiteľného textu”, ktoré dnes obsahuje Lisabonská zmluva.

    “Macron nás vháňa do civilizačnej voľby, núka nám civilizáciu založenú na trhu, nomádsku civilizáciu praktizujúcu náboženstvo trhu a privatizujúcu všetko, vrátane ľudských bytostí,” upozornila. Dodala, že koncepcia, ktorú chce ona predostrieť, ponúka inú cestu. 

    “Je to spôsob francúzskej a európskej civilizácie, projekt, ktorý stavia človeka do centra nášho myslenia a nášho konania, ktorý stavia 'my' pred 'ja' a ktorý medzi komunitarizmom na úpadku a rastúcou globalizáciou si vyberá strednú cestu národa,” vysvetlila Le Penová. Dodala, že v prípade Francúzska to znamená voľbu “národného štátu”. 

    Macron, ktorý svoj desaťbodový plán pre znovuvybudovanie Európy predstavil 26. septembra na Sorbonne, chce ešte do konca tohto roka odštartovať diskusie na celoeurópskej úrovni zamerané na budúci vývoj EÚ.

    - Reklama -