Lavrovov odhad: Amerika a Západ strácajú svoju dominanciu. Nové mocenské centrá treba rovnoprávne zapojiť do dialógu

    0
    Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    Podľa Lavrova Spojené štáty a „historický“ Západ strácajú svoje dominantné postavenie, ktorému sa tešili najmenej päť storočí. Uviedol, že vo svete sa objavili nové centrá ekonomickej a finančnej sily a politického vplyvu. 

    Vysvetlil, že v danej situácii treba medzinárodný systém prispôsobiť, aby sa tieto nové mocenské centrá mohli zapojiť do dialógu na báze rovnoprávnosti. 

    Podľa neho sa Washington snaží zastaviť zmenšovanie svojho vplyvu v svetovej politike. Spojené štáty sa však podľa neho utiekajú k metódam, ktoré sú nelegitímne. V tejto súvislosti Lavrov vyjadril poľutovanie, že USA a ich spojenci sa v zahraničnej politike naďalej riadia výlučne „jazykom ultimát, a nechcú akceptovať realitu vznikajúceho multilaterálneho sveta”.

    Lavrov dodal, že najväčšiu „zásluhu“ na súčasnom stave vzťahov USA a Ruska má americké vedenie, a to „démonizovaním Ruska“. Uviedol, že Moskva „nemôže neodpovedať na nepriateľské kroky“ Spojených štátov. Upozornil pritom, že Moskva to vždy „robí primerane, nie bezohľadne, zub za zub“. 

    Podľa Lavrovovho názoru sa administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa bojí „čestnej konkurencie“ na medzinárodnej scéne, a to v celom rade oblastí napr. v energetike či zbrojárstve. Tieto snahy sú podľa Lavrova síce pochopiteľné, ale „konkurovať si treba čestne, a nie zakazovať krajinám tretieho sveta, aby nakupovali ruskú produkciu, a to pod hrozbou, že (USA) na ne uvalia sankcie“.  

    Na otázku, či ľutuje, že voľby v USA vyhral Trump, a nie demokratka Hillary Clintonová, Lavrov odpovedal, že „úlohou diplomacie nie je ľutovať, čo sa stalo“. „Pracujeme s faktami (…), preto robíme všetko pre záujmy Ruska za súčasných podmienok,“ vyhlásil Lavrov.

    Podľa Lavrovovho názoru plány Spojených štátov, ktoré sa týkajú vytvorenia bezpečnej zóny v pohraničí Sýrie svedčia o tom, že Washington nemá záujem na územnej celistvosti Sýrie. Lavrov vyhlásil, že túto zónu majú podľa predstáv Washingtonu kontrolovať zrejme sily lojálne Spojeným štátom a pod ich vedením. 

    Podľa Lavrova však tieto snahy vyvolávajú obavy, že ide o kurz smerujúci k rozdeleniu Sýrie. Dodal, že Rusko spolu s Tureckom a Iránom očakávajú od USA v tejto veci vysvetlenie. 

    Ruský minister pripomenul opakované ubezpečovanie amerického ministerstva zahraničných vecí, že jediným cieľom prítomnosti USA v Sýrii je likvidácia teroristov. Podľa Lavrovovho názoru Spojené štáty nenapomáhajú riešiť konflikt v Sýrii, „ide im skôr o zmenu režimu v Damasku“. Dodal, že týmto cieľom sa administratíva Donalda Trumpa nijako nelíši od jeho predchodcu Baracka Obamu.

    - Reklama -