Lavína nenávisti. Poliaci sú háveď. Bitky, násilnosti a Cameron prehovoril k národu

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)
    Poliakov nie je vo Veľkej Británii málo, žije a pracuje ich tam takmer 900-tisíc a ďalšie státisíce ľudí majú poľské korene, aj keď sa už narodili v Británii. Teraz čelia nevídanej nenávisti zo strany odporcov Európskej únie. Podľa denníka The Guardian sú prejavy nenávisti voči Poliakom podnietené práve brexitom.
     
    Odporcovia migrantov, ktorí v Británii často žijú najmä preto, aby zarobili, sú teraz na koni a prejavy nenávisti voči prisťahovalcom sa v dňoch po referende stupňujú. 

    Poľská háveď 

    Prvé nenávistné útoky boli namierené na sídlo Poľskej sociálnej a kultúrnej asociácie (POSK) v západnom Londýne. Skupinka výtržníkov tam podľa polície nasprejovala na budovu rasistický nápis namierený proti Poliakom. 
     
    Ďalší z prípadov nenávistných útokov, ktorými sa britská polícia zaoberá, je rozdávanie letákov do schránok. Na pamfletoch, ktorých pôvodcom sú pravdepodobne odporcovia migrácie, údajne stálo: „Už žiadna ďalšia poľská háveď!“ Londýnska polícia vyšetruje tieto činy ako rasovo a etnicky motivované, ale vyšetrovatelia ani poľská kultúrna asociácia neuviedli, čo presne bolo napísané na sídle POSK. 
     
    O nenávistných útokoch proti Poliakom v Británii sme písali aj TU.
     
    Poľská ambasáda činy odsúdila a vyzvala britských politikov, aby urobili to isté. Veľvyslanec Varšavy v Londýne uviedol, že to bolo len pár hodín po ohlásení výsledkov referenda, keď začali do schránok v meste Huntingdon distribuovať letáky s protipoľskými sloganmi. Text bol pritom vytlačený v angličtine aj poľštine. 
     
    Podľa britských konzervatívcov sa dokonca objavili prípady, v ktorých po referende migrantov zastavujú na ulici úplne cudzí ľudia, nadávajú im a vravia, aby odišli z krajiny. „Prežila som víkend tým, že som hovorila s organizáciami, jednotlivcami a aktivistami, ktorí pracujú v oblasti zločinov motivovaných rasovou nenávisťou, a všetci uviedli znepokojivé správy o tom, že takéto udalosti sa stávajú za bieleho dňa priamo na uliciach,“ konštatuje bývalá predsedníčka britských konzervatívcov, barónka Warsiová, pre Sky News

    Etnická nenávisť v plnom prúde

    Alarmujúci je fakt, že terčom nenávisti zo strany odporcov migrantov sú rodiny ľudí legálne pracujúcich a žijúcich vo Veľkej Británii. Niektorí sú dokonca rodení Briti a majú len korene v zahraničí. „Oni to tvrdia ľuďom a rodinám, ktoré tu žijú už tri, štyri alebo niekedy už aj päť generácií,“ uviedla barónka, ktorá pôvodne podporovala brexit, ale ešte pred referendom zmenila názor. Teraz Warsiová tvrdí, že kampaň za odchod z EÚ rozdelila spoločnosť a zasiala medzi ľuďmi xenofóbiu. 
     
    Premiér David Cameron označil útoky proti poľskej komunite vo Veľkej Británii za „odsúdeniahodné“ a dodal, že vláda má vážnu zodpovednosť za udržanie jednoty štátu. „Pamätajme na to, že títo ľudia sem prišli a stali sa veľkým prínosom pre túto krajinu, nebudeme sa prizerať týmto zločinom z nenávisti či útokom takéhoto druhu,“ skonštatoval Cameron pred britskými poslancami po útokoch na poľské centrum.

    Aj proti novinárom

    Podľa informácií britského spravodajského portálu Daily Mail sa množia aj nenávistné verbálne útoky proti Britom či migrantom inej ako bielej farby pleti. Najnovšie sa terčom takéhoto útoku stala moderátorka spravodajskej stanice BBC Sima Kotecha, ktorú v domovskom meste Basingstoke nazvali anglickým slovom „paki“, ktoré sa používa ako veľmi hanlivé označenie prisťahovalcov pakistanského pôvodu. 
     
    Tridsaťšesťročná moderátorka prestížnej spravodajskej stanice uviedla, že takéto oslovenie nepočula v regióne, kde býva, od osemdesiatych rokov minulého storočia. Incident sa stal v čase, keď po referende o brexite vzrástol počet zločinov z nenávisti o 57 %. 
     
    - Reklama -