Lajčák u mňa nikdy nemal kredit. Viem, ako bačoval v Bosne a v Čiernej Hore, hovorí exminister Mihál

    0
    Jozef Mihál (Autor: TASR)

    Bývalý minister práce Jozef Mihál, ktorý je aktuálne nezaradeným poslancom NR SR a podpredsedom mimoparlamentnej strany Spolu, tvrdí, že Smer pre ústavný zákon o dôchodkovom strope nedokáže získať 90 poslaneckých hlasov. Podľa neho slovenský dôchodkový systém potrebuje komplexnú revíziu a nie je to len o dôchodkovom veku. Odchod Petra Kažimíra z postu šéfa rezortu financií vníma negatívne a myslí si, že sa tým ohrozia verejné rozpočty. O demisii ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka si Mihál rovnako myslí svoje: Lajčák stratil posledné zvyšky kredibility a dobrého mena,” povedal Mihál v rozhovore pre ParlamentnéListy.sk.

    Váš odmietavý postoj k téme zastropovania dôchodkového veku je jasný, podľa vás ohrozuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Ako však hodnotíte tie peripetie, ktoré tento návrh sprevádzajú, myslím jeho opätovné presunutie, tentokrát na januárovú schôdzu?

    Smer evidentne pre tento populistický návrh nezískal dostatočnú podporu, a preto chce túto stratenú tému ťahať najmenej do prezidentských volieb. Je to politická stratégia, netreba tomu venovať väčšiu pozornosť, akú si zaslúži. 

    Smer sa bojí, že jeho ideová vlajková loď sa potopí, no získať podporu 90 hlasov sa mu evidentne zatiaľ nedarí. Podarí sa mu to nakoniec? Alebo čo bude nasledovať? Príde podľa vás Smer s návrhom v podobe obyčajného zákona alebo nás čaká referendum?

    Podľa mňa 90 hlasov nezískajú ani v budúcnosti, tým skôr, že všetci dobre vedia, že ide len a len o ich kampaň pred voľbami – a s pribúdajúcim časom si iné politické strany dajú väčší pozor, či podporia návrhy svojho politického konkurenta.

    S vami niekto zo Smeru v tejto veci rokoval? Čo sľubujú za podporu?

    Oslovil nás pán Podmanický, jasne sme mu okamžite dali na vedomie, že tento návrh nepodporíme. 

    Myšlienku nepodporujú ani ekonómovia, ani zamestnávatelia, dokonca vraj môže dôjsť k zníženiu budúcich dôchodkov, no treba prihliadať aj na náladu vo verejnosti. Ako by malo podľa vás vyzerať to ideálne skĺbenie?

    Dôchodkový systém potrebuje komplexnú revíziu a nie je to len o dôchodkovom veku. Treba sa rozhodnúť, ako ďalej stanoviť podmienky na priznávanie dôchodkov (pozri tí, ktorí boli nezamestnaní alebo mali dôchodkové poistenie len z dôvodu, že vychovali viac detí), ako spravodlivejšie stanoviť sumu dôchodku, áno, individualizovať možnosti odchodu do dôchodku, aby tí, ktorí väčšinu života pracovali pri páse, nezomierali pri páse, baviť sa o invalidných dôchodkoch, o predčasných dôchodkoch, o druhom a treťom pilieri. V Spolu pripravujeme náš návrh, ktorý bude komplexným pohľadom na dôchodky. 

    Vy ako náhradné riešenie voči vekovému stropu navrhujete zjemniť pravidlá pre priznanie a čerpanie predčasných dôchodkov. Ako konkrétne si to predstavujete? Predĺžilo by sa obdobie pred dovŕšením dôchodkového veku, keď oň môže poistenec požiadať, zo súčasných 24 mesiacov?

    Presne tak, jedným z riešení je uvoľniť súčasné prísne pravidlá pre priznávanie a výpočet predčasných dôchodkov. O predčasný dôchodok sa musí umožniť požiadať skôr. 

    Predčasné dôchodky však znižujú neskorší „riadny“ dôchodkový príjem, nebolo by lepšie prinášať riešenia, ktoré by občanom pomáhali radšej zachovať ich socioekonomický status?

    Chceme priniesť vejár riešení, z ktorých si občan bude môcť vybrať to, ktoré je pre neho a pre jeho rodinu najlepšie.

    Ako hodnotíte posledné opatrenia vlády voči podnikateľom – ľahšie zamestnávanie cudzincov, antibyrokratický balíček a ďalšie? Spĺňajú vaše predstavy?

    Protestovali sme proti zjednodušeniu zamestnávania cudzincov, pretože to spôsobí mzdový dumping. Mzdy slovenských zamestnancov budú rásť pomalšie ako doteraz. Pri veľkých zahraničných investoroch sa predpokladalo, že budú motorom, čo sa týka rastu miezd na Slovensku – žiaľ, tým, že sa im umožní ´dovážať´ lacných Srbov a Ukrajincov, práve oni budú ´brzdami´ rastu miezd. Antibyrokratický balíček vlády nič zásadné nerieši, sú to len prázdne slová bez efektu.

    Prejdime aj k niektorým politickým témam. Podľa vášho statusu ide Ficovi o predčasné voľby, lebo len tie ho môžu zachrániť. Prečo?

    Fico chorobne baží po moci. Ak sa mu zatiaľ nepodarilo vrátiť sa oknom do vlády (na pozíciu ministra zahraničných vecí), o to skôr bude v tichosti pracovať na predčasných voľbách. Fico však vie, že on sám nesmie otvorene vyvolať predčasné voľby – doteraz to vždy bolo tak, že ten, kto bol príčinou predčasných volieb, v nich pohorel. Takže Fico má plné ruky práce s tým, ako vyvolať predčasné voľby, ale tak, aby v očiach ľudí bol príčinou predčasných volieb niekto iný – Danko alebo Bugár.

    Vášho najväčšieho politického protivníka, stranu Smer, opúšťa ďalší pragmatik, minister financií Kažimír smeruje do NBS. Môže to byť pre opozíciu výhoda?

    Možno áno. Odchod Kažimíra je však ohrozením verejných rozpočtov a teda ohrozením Slovenska. Nech bude novým ministrom ktokoľvek, bude v porovnaní s Kažimírom slabým ministrom a zvyšok vlády si voči nemu bude viac dovoľovať – a plytvať.

    Jedným z Kažimírových posledných krokov je podiel na prijatom vyrovnanom štátnom rozpočte na rok 2019. Podľa vás je realistický?

    V tomto momente je taký, aký je. V minulých rokoch však vždy dochádzalo k tomu, že na pohľad prijateľný rozpočet sa postupom času rozpadal prijímaním tzv. rozpočtových opatrení – na konci roka sme tak vždy konštatovali, že oproti schválenému rozpočtu došlo v realite k vyšším deficitom. A to sa zrejme stane aj teraz, tým skôr, že nový minister financií bude slabou figúrou a ide predvolebný rok – rok rozhadzovania a ešte väčšieho populizmu ako doteraz.

    Ako hodnotíte nedemisiu ministra zahraničia Miroslava Lajčáka?

    Minister Lajčák stratil posledné zvyšky kredibility a dobrého mena. U mňa kredit nikdy nemal, keďže od rodinných priateľov viem, ako bačoval v Bosne a v Čiernej Hore.

    Vy ste hlasovali proti návrhu SNS k marrákešskemu návrhu paktu OSN o migrácii, aký bol váš návrh riešenia? Vidíte rozdiel v legálnej a nelegálnej migrácii, či je toto delenie prekonané?

    V slovenskej realite dnešných dní nejde o obsah marakéšskeho paktu. Ten je len symbol toho, kde chceme vidieť Slovensko v budúcnosti. Či tak ako Danko – ako budúci štát Ruskej federácie, alebo ďalej ako suverénny štát, ktorý bude naďalej pevnou súčasťou silnej EÚ a NATO.

    Viaceré krajiny však túto filozofiu jednej migrácie a paktu odmietli a odskočili od návrhu. Globálne riešenie neexistuje. Ako ďalej v tejto téme?

    OSN je v kríze už niekoľko rokov a to sa prejavilo aj na obsahu paktu. Mali by sme si uvedomiť, my všetci, ľudstvo ako celok obývajúci planétu Zem, že naša prítomnosť na Zemi je darom a mali by sme sa primerane tomu správať. A to najmä politici, ktorí zastupujú a reprezentujú svoje národy a štáty.

    O niekoľko mesiacov nás čakajú prezidentské voľby, strana Spolu podporuje Roberta Mistríka. Ako hodnotíte súčasný stav, keď sa Mistríkovi nedarí zhmotniť rozsiahlu politickú podporu i vynaložené investície? Ako ste vnímali jeho príhovor k ďalším kandidátom opozície, aby sa vzdali v jeho prospech, čo v nich samotných vyvolalo nevôľu?

    Prezidentská kampaň je v tieni iných dôležitých udalostí – či to boli komunálne voľby, alebo to sú neustále nové škandály, ktoré zmietajú vládnu koalíciu. Prezidentské voľby sa však rýchlo blížia a budú pravdepodobne začiatkom apríla 2019. To viedlo Roberta Mistríka k výzve ostatným demokratickým kandidátom. Ja mu dávam za pravdu, ak Zuzana Čaputová a František Mikloško neprehodnotia včas svoju kandidatúru, pri všetkej úcte k nim môžu byť príčinou, že do druhého kola sa dostanú kandidáti, ktorí budú hanbou pre Slovensko.

    Aký bol rok 2018 z pohľadu strany Spolu?

    Skromne a s pokorou si vážim prácu všetkých, ktorí počas roka budovali politickú stranu Spolu – občianska demokracia. Tvoríme dobrý tím, robíme konštruktívnu politiku a čo ma mimoriadne teší, pridávajú sa k nám tisícky ľudí po celom Slovensku. Náš cieľ, budovať ľudovú stranu prinášajúcu dobré a šikovné riešenia pre občanov, sa pomaly plní. Ďakujem všetkým, ktorí nás podporujú a mohutne sa k nám hlásia.

    A čo očakávate od toho budúceho roka?

    Čakajú nás tri volebné kampane, v ktorých chceme byť čo najaktívnejší a najzaujímavejší pre občanov. Čaká nás rok tvrdej práce a verím, že na konci budú občania Slovenska mimoriadne spokojní.

    Autor: Ľudovít Kusal

    - Reklama -