Lajčák sa zúčastnil návštevy v Indii. Na pretrase bol boj proti terorizmu a chudoba

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Ako dnes TASR informoval tlačový odbor MZVaEZ SR, Lajčáka prijal premiér indický Naréndra Módí, stretol sa s rezortnou partnerkou Sušmou Svarádžovou i so štátnym ministrom zahraničných vecí M. J. Akbarom.

    Počas stretnutia s indickým premiérom minister Lajčák predstavil svoje priority pre nadchádzajúce zasadnutie VZ OSN zamerané na zlepšovanie života ľudí, predchádzanie konfliktom, riešenie migrácie, agendu ľudských práv, presadzovanie cieľov udržateľného rozvoja a boja proti klimatickým zmenám.

    “Vždy som mal dôveru v OSN. Spolieham sa na pokračujúcu podporu Indie tak, aby táto svetová organizácia zostala naďalej relevantnou a pomáhala pri hľadaní a nachádzaní riešení súčasných globálnych problémov,” uviedol šéf slovenskej diplomacie.

    S indickým premiérom diskutoval aj o otázkach boja proti terorizmu, chudobe, o potrebe vzdelávania najmä mladých ľudí, ako aj o úlohe regionálnych organizácií v medzinárodnom systéme.

    Na bilaterálne otázky sa sústredilo rokovanie ministra Lajčáka so štátnym ministrom zahraničných vecí Indie; hovorilo sa o perspektívach vzájomnej spolupráce medzi SR a Indiou v kontexte EÚ aj multilaterálnej diplomacie. Miroslav Lajčák podporil zbližovanie pozícií v rámci strategického partnerstva EÚ-India.

    Nad rámec oficiálnych podujatí Miroslav Lajčák uskutočnil návštevu regionálneho zastúpenia OSN v Naí Dillí vedeného rezidentným koordinátorom Jurijom Afanasievom, v rámci ktorej sa zoznámil s prácou jednotlivých agentúr OSN v Indii.

    Na pozvanie veľvyslanca Hardeepa S. Puriho, predsedu Výskumného informačného systému pre rozvojové krajiny (RIS), sa Lajčák stretol s poprednými indickými odborníkmi na témy OSN, s ktorými si vymenili názory a skúsenosti o fungovaní a načrtol možnosti ďalšieho zlepšovania chodu tejto svetovej organizácie, dodal tlačový odbor slovenského rezortu diplomacie.

    - Reklama -