Lajčák sa desí hrozivého scenára. Ak nebudeme konať v tejto otázke, bude to katastrofa, tvrdí

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Podľa ministra musí byť úsilie štátov nezávislé od toho, kto je práve pri moci, ale musí sa zakladať na vedeckých údajoch. “Každý z nás musí byť súčasťou riešenia. Musíme chápať a vysvetľovať občanom závažnosť a nástojčivosť súčasnej situácie, aby lepšie pochopili výzvy klimatických zmien a prispôsobili im svoje životy,” uviedol minister. 

    Zároveň poukázal na potrebu pomoci najviac zraniteľným rozvojovým krajinám pri budovaní kapacít, zavádzaní nových technológií a vytváraní partnerstiev pri riešení negatívnych vplyvov klimatickej zmeny.

    Ako ďalej uviedol rezort diplomacie, podľa predpovedí odborných organizácií do roku 2050 výrazne narastie problém migrácie, keď počet ľudí nútených opustiť svoje domovy pre klimatické zmeny môže dosiahnuť až miliardu.

    V New Yorku sa minister stretol aj s cyperským prezidentom Nicosom Anastasiadisom, s ktorým hovoril o súčasnom vývoji situácie na rozdelenom ostrove. “Osobitne sme boli potešení predložením návrhov a náčrtov možného federálneho usporiadania Cypru v januári tohto roka.

    Teraz sa však zdá, že celý proces je opäť zabrzdený, čo nepomáha nikomu a ničomu. Názorové rozdiely je potrebné riešiť za rokovacím stolom, pragmaticky a s chladnou hlavou,” povedal Lajčák.

    Minister sa stretol aj s predsedom 71. Valného zhromaždenia OSN Petrom Thomsonom, s ktorým hovoril o najväčších výzvach stojacich pred svetovou organizáciou v tomto období, a so zástupcom generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Jeffreym Feltmanom. S ním diskutoval najmä o medzinárodnopolitických otázkach vrátane Sýrie a blízkovýchodného mierového procesu a ich prepojenia na politickú agendu OSN.

    - Reklama -