Lajčák pri stretnutí so šejkom zo Spojených arabských emirátov: Podporujeme každé úsilie na zastavenie financovania teroristických aktivít

    0
    Miroslav Lajčák a minister zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce Spojených arabských emirátov šejk Abdalláh bin Zajd Nahján (Autor: TASR)

    “Som veľmi rád, že po znovuotvorení nášho zastupiteľského úradu v Abú Zabí v decembri 2013 naše vzájomné vzťahy nadobudli mimoriadnu dynamiku. Za tri roky sme podpísali potrebné dokumenty ako je dohoda o zamedzení dvojitého zdanenia alebo o ochrane podpory investícií. Vytvorili sme spoločný ekonomický výbor, ktorý sa raz zišiel a na jar budúceho roku sa zíde na svojom druhom zasadnutí v Bratislave,” konštatoval Miroslav Lajčák.

    Ďalej poukázal na dohodu o leteckých službách, ktorá je medzi krajinami. Ministri dnes zároveň podpísali memorandum o konzultáciách medzi ministerstvami zahraničných vecí. “Naozaj ťažko si vybavím nejakú inú krajinu s ktorou sme urobili tak veľa za tak krátke časové obdobie,” dodal minister. Zároveň navrhol dohodu, že keď Slováci “naberajú farbu a formu” na pobrežiach emirátov, tak je záujem o to, aby občania emirátov, prichádzali do slovenských kúpeľov. Záujem je aj o spoluprácu v oblasti vzdelávania, zdravotníctva a v ekonomickej oblasti. 

    Šejk v otázke Kataru uviedol, že dôveryhodnosť krajiny je narušená a má čo robiť, aby ju obnovila. Katar má podľa neho vykonať ešte veľa krokov na to, aby mohli ostatné krajiny zmeniť na neho názor v otázke podpory extrémistických hlasov, ktoré vyzývajú k násiliu a nenávisti.

    “Rozhodli sme sa, že nebudeme milosrdní k určitým fundamentalistickým, teroristickým skupinám a k skupinám, ktoré vyzývajú k nenávisti. Naša oblasť toho utrpela veľa,” uviedol, pričom zdôraznil, že ak chce byť Katar ich súčasťou, je vítaný. Avšak, ak Katar chce byť na druhej strane, tak “ako hovoríme po arabsky, dovidenia”. 

    Šejk sa na margo novinárskej otázky nechcel vyjadrovať k ďalším arabským krajinám v súvislosti s finančnou podporou terorizmu. “Nemyslím si, že je správne, aby som rozprával o niektorej konkrétnej krajine v boji proti terorizmu v našej oblasti, ale môžem povedať zodpovedne, že naša oblasť utrpela terorizmom,” konštatoval. Priznal, že arabské štáty urobili chyby rovnako ako USA a Európa. “Ak si začneme vyčítať navzájom jednotlivé momenty, nič tým nevyriešime,” dodal. 

    Zdôraznil, že v súčasnosti krajiny participujú na boji proti terorizmu. “Čo žiadame od Kataru, žiadame aj sami od seba. Nežiadame od neho, aby vykonali kroky nad rámec toho, čo žiadame aj sami od seba. Otázka terorizmu je dlhodobá a požaduje úsilie od všetkých štátov,” skonštatoval.

    Zároveň zdôraznil, že aj Európa vytvorila vhodnú atmosféru pre nárast terorizmu a extrémizmu, pričom nevytvorila potrebné zákony k tomu, aby danému problému čelila. 

    Spojené štáty americké a Katar v utorok (11.7.) podpísali dohodu o boji proti financovaniu terorizmu pri príležitosti návštevy v Dauha, ktorú uskutočnil americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson.

    - Reklama -