Lajčák aj Šefčovič sa prezidentskej kandidatúry desia, a tak sa musíme nechať prekvapiť, ako sa to skončí, tvrdí Kukan

    0
    Eduard Kukan (Autor: TASR)

    Skúsený politik sa v rozhovore pre Sme vyjadril k viacerým témam, okrem iného aj k chladnému postoju slovenského voliča k eurovoľbám. Kukana mrzí, že prakticky od nášho vstupu do EÚ v roku 2004 sa čísla volebnej účasti v rámci eurovolieb príliš nemenia, pre voliča sú teda hlboko neatraktívne.

    „Nás (europoslancov) to naozaj mrzí. Ja si uvedomujem, že my, politici sme za to zodpovední. Ale ak po trinástich rokoch členstva v EÚ ľudia hovoria, že nevedia, čo je Brusel, potom je chyba aj niekde inde. V každom prípade je to aj politická zodpovednosť,“ uvedomuje si Kukan.

    Kritika na Ficovu hlavu

    Bývalý minister zahraničných vecí a podpredseda SDKÚ, ktorý oslávil prednedávnom už 78 rokov, sa pustil aj do súčasného slovenského premiéra.

    „Naším postojom k utečeneckým kvótam urobil Fico veľké škody našej spoločnosti. Nemôžeme nie, nie, nie. Keď nechceme utečencov, v poriadku, mali sme navrhnúť, že pošleme lode alebo colníkov, prispejeme peniazmi na ochranu hraníc a podobne,“ načrtol Kukan tému, ktorá je pod Tatrami stále značne citlivá. 

    Predsedu vlády označil Kukan za politika, ktorý je síce na pôde EÚ „najlepším žiačikom“, no doma volí úplne iné slová. Europoslanec tiež zapochyboval, či vôbec Robert Fico vie definovať toľko sprofanovaný pojem ´jadro EÚ´.

    „Veľmi ma prekvapuje, keď sa premiér preťahuje s kolegom Richardom Sulíkom, ale podľa mňa ani oni nevedia, čo je to jadro. Nedávno som veľmi pozorne počúval Jeana-Clauda Junckera a nič o jadre nepovedal,“ vyjadril sa politik.

    Kandidatúry sa desia

    Nedávno premiér uviedol aj to, že na post prezidenta v roku 2019 už kandidovať nebude. Naopak, spomenul meno svojho kolegu a šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka. 

    „Ficovi verím, že už druhý raz kandidovať nebude. Miroslav Lajčák a Maroš Šefčovič sa toho desia (kandidatúry – pozn. PL), a tak sa musíme nechať prekvapiť, ako sa to skončí,“ zakončil svoje úvahy Kukan.

    - Reklama -