Kým platia sankcie, strategická spolupráca EÚ-Rusko nie je možná, vyhlásila šéfka európskej diplomacie

    0
    Federica Mogheriniová (vľavo) si podáva ruku s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom (Autor: TASR)

    Lavrov to podľa agentúry TASS povedal dnes v Moskve, kde prijal šéfku diplomacie EÚ Federicu Mogheriniovú. Dodal, že Rusko očakáva, že EÚ sa bude v kontaktoch s ukrajinskou vládou tiež domáhať dôsledného plnenia minských mierových protokolov. 

    Mogheriniová sa vyjadrila aj k incidentu z uplynulého víkendu, keď pod autom pozorovateľov misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) explodovala nastražená mína, pričom zahynul americký člen misie. 

    Podľa šéfky diplomacie Európskej únie tento incident dokazuje nevyhnutnosť a aktuálnosť plnenia tzv. cestovnej mapy vypracovanej na základe minských mierových protokolov a týkajúcej sa otázok bezpečnosti i riešenia politických problémov.

    Mohgeriniová v Moskve vyhlásila, že EÚ má záujem o spoluprácu s Ruskom vo viacerých oblastiach – vrátane boja s terorizmom a urovnania ozbrojeného konfliktu v Sýrii či Líbyi. Priznala však, že medzi Ruskom a EÚ sú aj názorové nezhody, napríklad na riešenie situácie na Ukrajine či problémy spojené s Krymským polostrovom.  

    Európska diplomatka súčasne upozornila, že v podmienkach, keď EÚ a Rusko voči sebe navzájom uplatňujú sankcie, nemožno ich považovať za strategických partnerov. Zdôraznila pritom, že bilaterálna spolupráca nie je zmrazená. “Moja návšteva v Moskve je toho dobrým dôkazom,” spresnila.

    Podľa jej slov vzťahy Ruska a EÚ “nie sú také, ako boli kedysi, a nie také, aké by sme ich chceli”. Dodala, že Brusel je pripravený vrátiť sa k takej úrovni strategickej spolupráce, aká bola vo vzťahoch s Ruskom do uvalenia sankcií.

    Otázka sankcií nebola témou rokovaní, ale napriek tomu sa o nich hovorilo, dodal Lavrov. Vysvetlil, že Rusko problém sankcií zámerne na rokovania nepredkladá, ale táto téma “nevyhnutne vyplynula, pretože samotné sankcie sú časťou umelých problémov, ktoré ovplyvňujú naše vzťahy s EÚ.” Zdôraznil, že Rusko je za pokračovanie dialógu s EÚ, pričom spolu s Mogheriniovou potvrdili záujem na jeho upevnení v politickej oblasti.  

    Lavrov pripomenul, že Moskva očakáva od Bruselu odpoveď na svoj návrh “inventarizovať” dvojstranné vzťahy. Dodal, že príslušný návrh Rusko zaslalo do EÚ pred necelým rokom a delegácia Mogheriniovej s ním pricestovala do Moskvy. 

    “Predpokladáme, že sa s ním oboznamujú. Dúfame, že odpoveď (EÚ) bude založená na praktických záujmoch našich partnerov (v EÚ), a nie na ideologických predsudkoch jednotlivých členov EÚ,” uviedol Lavrov. 

    - Reklama -