Kvóta pre Slovensko je 1500 utečencov. Sulík sa pýta: Čo s tým vláda spraví?

    0
    Skupina eritrejských migrantov. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    “Kľúčová otázka je, ako teraz mieni vláda postupovať. Je známe, že utečenecká kvóta pre Slovensko predstavuje dočasné prichýlenie zhruba 1500 utečencov z táborov v Grécku a Taliansku,” konštatuje sa vo vyhlásení podpísanom predsedom SaS Richardom Sulíkom, podpredsedom SaS Ľubomírom Galkom a podpredsedníčkou SaS Janou Kiššovou.

    SaS vyzýva premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD), aby informovali občanov, ako sa vláda mieni vyrovnať s utečeneckými kvótami z hľadiska naplnenia súdom potvrdených záväzkov Slovenskej republiky a zároveň aj z hľadiska bezpečnostných záujmov občanov SR.

    “Ak premiér Fico a členovia vlády na tieto zásadné otázky uspokojivo neodpovedajú, poslanci SaS si ich odpovede budú vynucovať na parlamentnej pôde,” skonštatovali vo vyhlásení.

    Premiér Robert Fico v stredu (6.9.) uviedol, že politický postoj vlády k otázke migrantov a povinným kvótam na ich prerozdeľovanie sa nemení ani po zamietnutí žaloby Slovenska Súdnym dvorom Európskej únie. Doplnil, že rozsudok bude Slovensko plne rešpektovať.

    “Náš postoj ku kvótam sa vôbec nemení, naďalej budeme veľmi aktívne pracovať na tom, aby solidarita, ktorá je súčasťou európskeho života, bola prejavená iným spôsobom len ako núteným prijímaním migrantov z iných krajín,” povedal Fico. Podotkol, že tí pritom na Slovensku nechcú ani ostať.

    Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu v stredu (6.9.) zamietol žaloby Slovenska a Maďarska proti dočasnému mechanizmu EÚ na prerozdeľovanie utečencov na základe kvót. Žaloby sa týkali rozhodnutia Rady EÚ z roku 2015, ktoré bolo reakciou na migračnú krízu a jeho cieľom je pomôcť Taliansku a Grécku čeliť masívnemu prílevu utečencov.

    Toto rozhodnutie predpokladá počas obdobia dvoch rokov (do 26.9.2017) premiestnenie 120.000 osôb žiadajúcich o medzinárodnú ochranu z dvoch uvedených krajín do iných členských štátov Únie.

    - Reklama -