Kultúra v politike? Slová verzus realita. Toto sú pamätné výroky našich zákonodarcov

    0
    Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico, Igor Matovič z OĽaNO (vpravo) (Autor: SITA)

    Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vetoval koaličný návrh o novom rokovacom poriadku, ktorý opoziční poslanci označujú aj ako náhubkový zákon alebo Dankov rokovák. Práve hlava národniarov Andrej Danko začala ešte pred letom hovoriť o tom, že do parlamentu chce priniesť novú rokovaciu kultúru. V nadchádzajúcom týždni budú poslanci o vetovanom zákone hlasovať znova. A síce sa politická kultúra skloňuje stále častejšie, spravodajský portál HNonline priniesol prehľad niektorých pamätných výrokov našich zákonodarcov.

    Premiér Robert Fico sa v uplynulom týždni zapísal do análov slovenskej politickej kultúry, keď na tlačovej besede s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom novinárom adresoval slová: „Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky.“ Okrem novinárov si v minulosti premiér nedával pozor na jazyk ani pri vyjadreniach na adresu opozičných poslancov. „Podľa zdrojov zvnútra SaS, ktoré nechcem menovať, je tam veľa koksu. Možno prichádza tá chvíľa, kedy chcem povedať, že sa cítim slobodnejší,“ reagoval na slová lídra liberálov Richarda Sulíka, ktorý sa vyjadril, že po skončení nášho predsedníctva Fico skončí aj vo svojej funkcii.

    Pozoruhodné slovné výmeny majú aj opoziční poslanci s predsedom parlamentu Andrejom Dankom. Napríklad Matovičov poslanec Jozef Viskupič o šéfovi národniarov povedal: „Andrej Danko, alias generátor náhodných slov, dnes opäť porazil Vladimíra Mečiara – neumožnil nám, aby sa čo i len začala mimoriadna schôdza na vyslovenie nedôvery Robertovi Ficovi.“ Predseda parlamentu opozícii neostáva nič dlžný a okrem kritiky na poslankyne z SaS sa vyjadril aj na adresu šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča. „Keď niečo sa snažíme vysvetliť, okamžite to pretáčate do emocionálnych vystúpení. Zneužívate deti, zneužívate kauzy na to, aby upútavali politické body. Neurážajte kolegov osobne. Ide z vás zlo. Zlo, zlo, zlo. Je to ťažké, nemať dostatok lásky v detstve,“ kritizoval Danko Matoviča.

    Zoznam spolu vyše dvoch desiatok pozoruhodných výrokov si môžete prečítať TU.

    - Reklama -