Kult osobnosti, cirkus, obdivovaný za úplné hlúposti. Kiska pripomína princeznú Dianu alebo diktátora Kima, píše Chmelár

    0
    Andrej Kiska (Autor: Reprofoto: Facebook)

    Politický analytik Eduard Chmelár sa vyjadril k pondelkovej ceste prezidenta Andreja Kisku z Popradu do Bratislavy. Chmelár začína svoj príspevok na Facebooku tým, že videl na ČT2 dokument BBC Posledný červený princ o severokórejskom diktátorovi Kim Čong-unovi. „Ukazoval, ako neskúsený Kim po dosadení do funkcie zakrýval svoju neistotu všadeprítomnou propagandou. Kim ochutnáva sušienky vo fabrike, Kim sa vybral na turistiku, Kim sa fotí s vysokoškoláčkami na výlete, Kim sa previezol novým moderným vlakom. Koho mi to pripomína?

    Osoby, obsadenie a prostredie je odlišné, režim takisto, ale kult osobnosti sa riadi presne tými istými parametrami,“ napísal analytik.

    Chmelár sa aj posťažoval, že od rána je zaplavovaný správami, že prezident Kiska sa vybral vlakom a čo ho to všetko stálo. „Od rána na mňa z médií nevylieza nič iné ako to, že náš pán prezident sa vybral vlakom a čo, chudáčik, všetko pri tom musel vytrpieť. TA3 to vysielala každú hodinu, TV Markíza ukázala, že pán prezident si vzal do vlaku nielen početnú ochranku, ale aj vlastného kuchára a čašníka; vraj seriózny denník Sme priniesol až 12 fotografií,“ dodal Chmelár s tým, že napokon sa prezident posťažoval, koľko času tým stratil a nevie, či tak bude jazdiť aj nabudúce, čo u analytika vyvoláva pocit PR bubliny.

    „Samozrejme, že nechcem prirovnávať osobnosť Andreja Kisku k severokórejskému diktátorovi, ale obraz nenahraditeľného vodcu, ktorý je obdivovaný za úplne hlúposti, pričom verejnosť sa o tých najdôležitejších veciach nič nedozvie, ho začína nápadne pripomínať,“ pokračuje politický analytik, pričom si myslí, že nemáme jasne vydiskutované a vyjasnené úlohy hlavy štátu.

    Prezident podľa neho buď svoje právomoci zanedbáva, alebo ich nevie uchopiť a jeho program mu skôr pripomína prvú dámu. „Chodí po Slovensku ako princezná Diana, jeho program pripomína skôr prvú dámu a jeho správanie napodobňuje pápeža,“ napísal Chmelár, ktorý poukazuje na fakt, že väčšina ľudí z Kiskovho tímu tvoria ľudia z reklamných agentúr.

    Podľa Chmelára je nevkusné, že sa robí z prezidentovho presúvania „takýto cirkus“, pričom už pri jazde autom do Popradu sa mal podľa analytika Kiskov hovorca Roman Krpelan pokúsiť vyvolať ľútosť, že sa prezident predieral zápchami a tentokrát sa posťažovať počtom ochrankárov, ktorý strážili každú stanicu. „Lenže práve toto je obyčajný papalášizmus, ktorý je v našej tradícii pozostatkom ani nie tak komunistickej ako monarchistickej mentality. Prečo by mal mať prezident štátu, ktorý má menej obyvateľov ako Chicago, ochranku porovnateľnú s pápežom alebo britskou kráľovnou? Prečo môže prezident väčšieho Rakúska chodiť bez takéhoto cirkusu vlakom s jedným ochrankárom?“ pýta sa Chmelár, pričom podľa neho je to vec dohody a vôle.

    „Bol by som rád, keby sa verejná diskusia o hlave štátu zamerala nie na to, čo mal na obed, koľko detičiek vystískal, kde si dobre zalyžoval a či sa mu pohodlne cestuje, ale na to, ako vybudovať zo Slovenskej republiky silný štát. Lebo na takéto kraviny ho nepotrebujeme. Považujem za urážku bežných pracujúcich ľudí, ktorí cestujú vlakom za prácou denne stovky kilometrov, v zime o štvrtej ráno nevykúreným vlakom, aby sa im médiá vysmievali, či si pán prezident v IC rýchliku prvej triedy vybral dobré raňajky a či sa mu cestuje pohodlne. Prestaňte si robiť z občanov tohto štátu srandu. Na takýto cirkus si hlavu štátu nevolíme,“ uzavrel svoj postreh k prezidentovej ceste vlakom analytik Eduard Chmelár.

    Zdroj: Facebook / Eduard Chmelár

    - Reklama -