Kuciakovi kolegovia: Motívom mohla byť kauza Donovaly. S vyšetrovateľmi nespolupracoval, potvrdili

    0
    Na snímke predvolaný svedok a komentátor Aktuality.sk Dag Daniš. (Autor: TASR)

    Za jeden z možných motívov vraždy považuje komentátor Aktualít Dag Daniš publikáciu článku, v ktorom Kuciak upozornil na chyby vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Štefana Jombíka pri vyšetrovaní kauzy daňových podvodov na Donovaloch. Prokurátor Jombíkovi po publikácii článku prípad odňal a dnes je v kauze Marian Kočner obvinený.

    Tento motív uviedli vo svojej výpovedi aj ďalší kolegovia Jána Kuciaka ako Annamária Škarbová Dömeová, Ján Petrovič, Marek Vagovič a Peter Bárdy.

    „Nevedel, ako ukončiť tie články, ktoré odhaľovali to, čomu sa on zrejme dlhodobo venoval,“ vysvetľoval na súde Petrovič.

    Na otázku prokurátora, či používal Kuciak ako zdroje vyšetrovateľov a prokurátorov, odpovedal Daniš s tým, že Kuciak odmietal spoluprácou s orgánmi činnými v trestnom konaní. Ich zistenia považoval za katastrofálne.

    „Boli tu isté informácie, či Kuciak nepracoval pre Žilinku či Lipšica, tak ma presviedčal, že s Lipšicom nemá takmer žiaden vzťah a Žilinku nepozná,” doplnil Daniš.

    „Zoltán Andruskó už od jesene vypovedal ku príprave vraždy Maroša Žilinku,” pripomenul splnomocnenec Lipšic. „Jeho meno v tom čase nebolo vôbec známe. Zoltán Andruskó si meno Žilinku nemohol nijako vymyslieť a jediným človekom, ktorý mal motív zavraždiť Kuciaka a Maroša Žilinku, bol len Marian Kočner,” spresnil.

    Obhajca obžalovaného Marek Para uviedol, že jeho klient je médiami dopredu odsudzovaný. Narážal aj na informovanie Kuciakových kolegov Kuciaka o prípade. Para nepovažuje kauzu Donovaly za takú závažnú pre Mariana Kočnera, aby bola motívom na objednávku vraždy. Doplnil tiež, že súčasťou námietok voči vedeniu konania je aj odopretie práva na spravodlivý proces a porušovanie prezumpcie neviny.

    Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček.

    Marian Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

    K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za vraždu právoplatne odsúdený po schválení dohody o vine a treste. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav Marček, v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian Kočner, sprostredkovateľka Alena Zsuzsová a jeden z vykonávateľov Tomáš Szabó naďalej trvajú na svojej nevine.

    - Reklama -