Kto vlani zostrelil boeing nad Ukrajinou? Rusi majú vlastnú verziu podloženú výbušným experimentom

    0
    Ukrajinskí separatisti sprevádzajú vyšetrovateľov po mieste havárie letu MH17 (Autor: SITA)

    Podľa medzinárodných expertov bolo lietadlo spoločnosti Malaysian Airlines zostrelené ruským raketovým systémom BUK a strely údajne odštartovali z územia kontrolovaného proruskými separatistami. Jednu z verzií o tom, že lietadlo poslala k zemi raketa vystrelená zo stíhačky, vyšetrovanie vyvrátilo. Faktom však zostáva, že pri leteckej tragédii prišlo o život všetkých 298 ľudí na palube. Boeing typu 777 smeroval z holandského Amsterdamu do Kuala Lumpur, keď ho 17. júla 2014 zostrelila raketa typu zem-vzduch. To všetko sú závery medzinárodnej skupiny expertov, ktorá vypracovala finálnu podobu správy o vlaňajšej havárii lietadla nad východom Ukrajiny.

    Súčasťou prezentácie výsledkov vyšetrovania boli aj mapy, podľa ktorých vyšetrovatelia usúdili, odkiaľ bola vystrelená osudná raketa. Podľa správy, ktorú odborníci prezentovali v Holandsku, odpálili raketu zo systému BUK v Doneckej oblasti, ktorú majú doteraz pod kontrolou proruskí separatisti. Experti určili oblasť s rozlohou 320 kilometrov štvorcových, odkiaľ raketu pravdepodobne vystrelili, ale presné miesto neuviedli. Trosky lietadla dopadli neďaleko obce Hrabove v Doneckej oblasti.

    Raketové systémy BUK, ktoré mali podľa expertov zostreliť let MH17, vyrábajú v Rusku a to viedlo expertov k ďalšiemu záveru. „Môžeme sa domnievať, že separatisti by neboli schopní ovládať takéto zariadenia. Domnievame sa preto, že do útoku museli byť zapojení aj bývalí ruskí vojenskí dôstojníci,“ povedal jeden z expertov po prezentácii výsledkov 15-mesačného vyšetrovania.

    Celú tlačovú konferenciu si môžete v angličtine pozrieť TU

    Moskva má vlastnú verziu

    Rusko nečakalo ani na zverejnenie výsledkov medzinárodného vyšetrovania a ešte pár hodín pred ich prezentáciou vydalo vlastnú verziu toho, čo sa vlani stalo s lietadlom použitým pre let MH17 nad východom Ukrajiny.  Ruská zbrojárska spoločnosť Almaz-Antej, ktorá vyrába protilietadlové raketové systémy BUK, odmietla závery vyšetrovateľov na základe vlastného experimentu. Pred kokpitom zo starého lietadla typu Iliušin II-86 nechali vybuchnúť raketu, ktorá sa používa v systémoch BUK, a skúmali spôsobené škody. Podľa výsledkov ruských testov bola na zostrelenie letu MH17 použitá raketa staršieho typu, ktorá sa v Rusku už nepoužíva. Strela navyše podľa Moskvy neodštartovala z oblasti, ktorú označili medzinárodní vyšetrovatelia.

    Zástupcovia spoločnosti Almaz-Antej tvrdia, že ich test zo 7. októbra tohto roka dokazuje nedostatky vo vyšetrovaní tragickej havárie nad ukrajinským územím. „Výsledky nášho experimentu ukazujú opak toho, čo prezentovali v Holandsku,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Almaz-Antej Jan Novikov pre portál Independent.ie. Podľa ruskej zbrojárskej firmy niet pochýb o tom, že na zostrelenie letu MH17 bola použitá staršia raketa typu 9M38 a nie jej novší typ  9M38M1, ktorý momentálne používa ruská armáda. Je tu však jedna nejasnosť, ktorú nevysvetlil ani riaditeľ koncernu Almaz-Antej. „Jediné, čo zatiaľ nechápeme, je, prečo sa medzi dôkazmi objavili úlomky rakety 9M38M1,“ uviedol Novikov.

    Kremeľ trvá na svojom

    Podľa oficiálnych vyjadrení predstaviteľov separatistickej Doneckej ľudovej republiky nie sú na danom území žiadne zariadenia schopné zostreliť lietadlo, ktoré letí vo výške 10 kilometrov. Rusko, ktoré Západ obviňuje z podpory separatistov na východe Ukrajiny, prišlo krátko po zostrelení Boeingu 777 s verziou, že ho k zemi poslala raketa vystrelená stíhačkou ukrajinskej armády. Teraz Kremeľ tvrdí, že raketu zo systému BUK odpálili z iného miesta, ako určilo medzinárodné vyšetrovanie. Podľa ruských testov strela údajne odštartovala z regiónu, ktorý mala v čase leteckej tragédie pod kontrolou ukrajinská armáda.

    - Reklama -