Kto pracovať chce, ten si prácu aj nájde. K tomuto sa blížime vyhlásil, premiér

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    “Naším strategickým cieľom je čo najrýchlejšie dosiahnuť mieru evidovanej nezamestnanosti, ktorá bude začínať číslom 6 %. To sa už výrazne priblížime k stavu, že kto pracovať chce, ten si prácu aj nájde,” vyhlásil premiér s tým, že pomôcť by tomu mali sezónne práce, prílev nových investícií či ekonomický rast. “Myslím si, že dosiahneme v roku 2017 historicky najnižšiu nezamestnanosť v našich moderných dejinách,” uviedol Fico.

    Ako vyplýva z dnes zverejnených štatistík, klesla v apríli tohto roka nezamestnanosť na 7,74 %. Podľa premiérových slov sa Slovensko k takémuto číslu naposledy priblížilo v auguste 2008, kedy nezamestnanosť predstavovala 7,36 %. “Dnes je to 7,74 %. Ak toto číslo podlezieme, budeme na historických hodnotách. Očakávam, že sa nám to podarí už čoskoro, pretože trend je veľmi pozitívny,” uviedol premiér.

    Znižovať nezamestnanosť sa podľa Fica vláde darí nielen vďaka ekonomickému rastu, ale aj prijímanými opatreniam. Ide najmä o opatrenia zamerané na dlhodobo nezamestnaných, nezamestnaných mladých ľudí a nezamestnaných ľudí vo veku nad 50 rokov. “Pokiaľ ide o mladých do 25 rokov, tak v období od roku 2012 do roku 2017, došlo k poklesu nezamestnanosti až o 59 %. Len v apríli sa počet ľudí, ktorí sú bez práce viac ako rok, znížil o viac ako 4000. Je jasné, že konkrétne kroky prinášajú svoj efekt. Ministerstvo nepoľavilo a podporilo projekty,” skonštatoval Fico.

    Problémom stále zostáva nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. “Chceme sa venovať ľuďom, ktorí pracujú. Mnohí ľudia neprejavujú záujem ísť do práce,” vyhlásil premiér. Ústredie práce pritom podľa jeho slov organizuje tisícky výberových konaní. “V Trnave sme oslovili 26.000 ľudí a len zlomok z nich prejavil záujem pracovať. Dnes nehovoríme, čo budeme robiť s nezamestnanosťou, máme problém, ako zabezpečiť dostatok kvalifikovanej pracovnej sily,” skonštatoval premiér.

    Vládna koalícia dnes na koaličnej rade rokovala o pripravovaných opatreniach, ktoré by sa mali dostať do spoločného sociálneho balíčka. “Tak, ako sme predložili rad opatrení, pokiaľ ide o Zákonník práce, tak podobné návrhy zo sociálnej oblasti predniesli aj koaliční partneri. Pristupujeme k nim s absolútnym rešpektom,” priblížil premiér.

    Koaličné strany SNS a Most-Híd absolvovali stretnutia so zástupcami miest a obcí, ale aj so zamestnávateľmi ohľadom zavedenia 13. platu. “Sme dohodnutí, že potom, ako spracujeme po technickej stránke všetky opatrenia, zvoláme Radu solidarity a rozvoja a prejdeme si to. Chceme na jeseň začať legislatívny proces,” avizoval. Niektoré opatrenia nadobudnú účinnosť okamžite, iné by mali vstúpiť do platnosti 1. januára 2018. Ide o opatrenia na zvýšenie príplatkov za prácu, či zavedenie otcovskej dovolenky.

    - Reklama -