Kto kupuje Slovenské elektrárne? Zadĺžený holding alebo čínska rozviedka? Čítajte viac

    0
    Atómová elektráreň. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Informoval o tom portál Konzervatívny výber. Najväčšími akcionármi EPH sú Patrik Tkáč z finančnej skupiny J&T a Daniel Křetínský. Spolu kontrolujú dve tretiny hlasovacích práv. Zvyšok kontrolujú private equity štruktúry J&T – čiže investori, ktorých J&T iba prikrýva.

    České média už viackrát upozornili na vysokú zadlženosť EPH. Pomer dlhu očisteného o hotovosť k prevádzkovému zisku pred odpismi (EBITDA) sa v prípade subholdingu EPH CE Energy, pod ktorý spadajú hlavné aktivity v českej a nemeckej energetike spoločne s investíciou do Stredoslovenskej energetiky, tento rok vyšplhal na 4,14-násobok.

    Práve pomer dlhu k EBITDA je ostro sledovaný analytikmi a bankármi. Hodnoty okolo štvornásobku sú v energetickej brandži všeobecne považované za problematické. Západné energetické koncerny pri tejto úrovni zastavujú expanziu a naopak začínajú predávať časť svojich aktív.

    EPH sa však chce napriek svojej zadĺženosti ďalej nakupovať. Otázkou je, ako si to môže dovoliť. Možno je to preto, že Slovenské elektrárne nekupuje pre seba, ale pre niekoho iného.

    Začiatkom septembra 2015 posilnila svoju pozíciu vo finančnej skupine J&T FINANCE GROUP SE súkromná čínska spoločnosť CEFC China Energy Company Limited. Svoj podiel navýšila na 9,9 percenta. V najbližších dňoch plánuje podať žiadosť o navýšenie svojho podielu v J&T FINANCE GROUP SE  až na 30 percent.

    CEFC je šiestou najväčšou súkromne vlastnenou spoločnosťou v Číne a zároveň jednou z najväčších korporácií na svete. Podniká napríklad vo financiách, energetike a infraštruktúre. V Česku sa chce zrejme CEFC zakoreniť ešte hlbšie, pretože okrem svojich tradičných aktivít kúpila aj futbalový klub Slávia Praha, pivovary Lobkowicz a podiel v Českých aerolíniách. Kúpila tiež budovu Živnobanky a Martinický palác v centre Prahy.

    Predsedom predstavenstva CEFC je 38 ročný Jie Ťien-ming. Podľa oficiálnych informácií založil CEFC práve on v roku 2002. Mal vtedy 25 rokov. Otázkou je, ako sa mohol takýto mladý človek presadiť v štátom regulovanom biznise v Číne a stať sa v priebehu niekoľkých rokov šéfom jednej z najväčších firiem vo svete. Na to je v Číne totiž potrebné politické a mocenské krytie. Podľa viacerých zdrojov je Jie Ťien-ming riadený čínskou vojenskou rozviedkou a najvyššími politickými elitami komunistickej Číny.

    Český prezident Miloš Zeman vymenoval Jie Ťien-minga za svoho poradcu. Česká spravodajská služba BIS súčasne varuje pred prenikaním čínskych spravodajských štruktúr do najvyšších ekonomických a politických kruhov Českej republiky. Na Slovensku je okolo CEFC zatiaľ ticho. Dokedy?

    Pôvodný článok nájdete TU.

    - Reklama -