Kto je tu konšpirátor? Utečenci to neboli, tvrdili svetové médiá o znásilneniach v Kolíne. „Totálny nezmysel,“ vyjadril sa nemecký prokurátor

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Najvyšší prokurátor mesta Kolín nad Rýnom Ulrich Bremer poprel v médiách zverejnenú informáciu, podľa ktorej imigranti neboli tí, ktorí stáli za masovými sexuálnymi útokmi v Kolíne. Správa sa cez víkend začala šíriť na sociálnych sieťach po tom, ako ju zverejnili ľavicové médiá.

    Skočili na to

    Huffington Post, Independent, Metro a Russia Today, všetky tieto médiá včera rozširovali spomínanú kačicu. Známy liberálny Huffington Post napríklad tvrdil: „Dvaja Sýrčania a jeden Iračan boli vzatí do väzby, čo je v rozpore s hystériou, ktorú spôsobili titulky obviňujúce hordy utečencov z vykonania útokov.“ Na sociálnej sieti Twitter zverejnil tento portál správu s komentárom: „Fakty o útokoch v Kolíne vytvárajú pre tých, čo neznášajú utečencov, trápnu situáciu“. Britský denník Independent, ktorý nedávno oznámil, že už nebude vychádzať v tlačenej podobe, zverejnil nasledujúcu správu: „Väčšina podozrivých má alžírsky, tuniský a marocký pôvod a žiadny z nich neprišiel do Nemecka v poslednom čase, konštatovala polícia“. Nemeckí muži zákona však nikdy podobné vyjadrenie neposkytli.

    Prečo klamali?

    Podľa niektorých komentátorov zverejnili médiá klamlivú informáciu preto, lebo medzi utečencov rátajú iba Sýrčanov a Iračanov. Väčšina z obvinených sú však Alžírčania, Maročania a Tunisania. Títo páchatelia však taktiež prišli do Nemecka v súčasnej imigračnej vlne. Ako upozornili mnohí politici, analytici a aj samotní pracovníci výskumnej agentúry Európskej únie Eurostat, iba 20 percent z takzvaných utečencov prichádzajúcich do Európy tvoria Sýrčania.

    Nepravdivej správy sa však nechytili len médiá. Na sociálnych sieťach ju okamžite začali zverejňovať proimigrantskí aktivisti, a dokonca aj štátne agentúry. Hovorkyňa vysokého predstaviteľa OSN pre utečencov napríklad komentovala správu so slovami: „Iba traja z 58 mužov zadržaných pre útoky v Kolíne boli utečenci.“

    Neonacistický mýtus…

    Článok Huffington Post‘s zdieľali stovky ľudí a článok Independentu na Facebooku zdieľalo viac ako 11-tisíc používateľov tejto sociálnej siete. V Independente si pritom môžete prečítať aj komentár Alžírčanky Nabily Ramdaniovej s názvom: „Kolínske sexuálne útoky: Moslimský znásilňovací mýtus sedí neonacistickej agende“. 

    Prvé informácie o masových sexuálnych útokoch v Kolíne priniesli alternatívne médiá a až po nich to prevzali mainstreamové portály. Keď sa už celá vec nedala ututlať, incident po niekoľkých dňoch priznali aj nemecká polícia a kolínska starostka. K utajovaniu incidentu sa pre ParlamentnéListy.sk vyjadril aj predseda SaS Richard Sulík „Úrady sa to snažili ututlať. V tomto prípade na to existujú jasné dôkazy. Ja som veľmi opatrný s tvrdeniami, že úrady sa niečo snažia ututlať, ale tu to je také očividné, že to môžeme, obrazne povedané, označiť za smoking gun', teda za pištoľ, z ktorej sa ešte dymí. Mňa to zaskočilo, toto som nečakal, ale ide o vec, ktorá otvorila veľkému množstvu ľudí oči. Väčšina Nemcov bola proti tejto politike, ale teraz sa ich podiel ešte zväčšil. Naozaj veľa ľudí odložilo tieto ružové okuliare,“ konštatoval europoslanec.

    - Reklama -